ΥΠΕΞ Σλοβενίας: Κόσοβο και Σερβία πρέπει να τα βρουν μέχρι τον Απρίλιο

ΥΠΕΞ Σλοβενίας: Κόσοβο και Σερβία πρέπει να τα βρουν μέχρι τον Απρίλιο

Η υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Τάνια Φαγιόν, δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο να καταλήξουν σε συμβιβασμό μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, όταν είναι προγραμματισμένες και οι τοπικές εκλογές στους δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

«Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινότητα να δούμε ότι και οι δύο πλευρές είναι πραγματικά αποφασισμένες να βρουν έναν συμβιβασμό πριν από τις τοπικές εκλογές του Απριλίου. Είναι σημαντικό να κάνουμε τα πάντα για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και ο διάλογος υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συνεχιστεί», είπε η Φαγιόν.

Τόνισε ότι έλαβε εγγυήσεις από τους πολιτικούς της Πρίστινας ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις συνομιλίες με βάση τη γαλλογερμανική πρόταση το συντομότερο δυνατό.

Η Φαγιόν πρόσθεσε ότι τα μέρη καλούνται επίσης να εφαρμόσουν τις συμφωνίες από τον προηγούμενο διάλογο, συμπεριλαμβανομένης αυτής για τη συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων.

«Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και όλες οι συμφωνίες πρέπει να εκπληρωθούν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό τις επόμενες εβδομάδες, μήνες. Για το λόγο αυτό, επανέλαβα ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου και φυσικά της Σερβίας πρέπει να κάνουν τα πάντα για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση», είπε η Φαγιόν.

Ερωτηθείσα για τα ανεπίσημα έγγραφα που μιλούν για διαίρεση και ανταλλαγή εδαφών, τα οποία είχαν δημοσιευτεί προηγουμένως στη Σλοβενία, η Fajon είπε ότι τέτοιες συζητήσεις είναι επικίνδυνες και ενάντια στις ευρωπαϊκές αξίες.

«Είναι σημαντικό το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία, ειδικά τη συμφωνία των Βρυξελλών από το 2013, η οποία έχει πολλά σημεία που πρέπει να εκπληρωθούν. Οι εκλογές απέχουν λίγες εβδομάδες και προσπάθησα να ενθαρρύνω και να πείσω τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου να ενδιαφέρονται πραγματικά για τις σερβικές κοινότητες και δήμους, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς, ώστε να μην φοβούνται τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου», είπε η Fajon.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου