Κονδύλια και επιδόματα Ράμα μια ανάσα πριν τις εκλογές

Κονδύλια και επιδόματα Ράμα μια ανάσα πριν τις εκλογές

Στη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε δεκάδες αποφάσεις για τη διάθεση κονδυλίων για εννέα δήμους, για τη διαδικασία ανασυγκρότησης από το σεισμό του 2019 και τις δημόσιες επενδύσεις.

Από τα περίπου 10 δισεκατομμύρια λεκ (89 εκατομμύρια ευρώ) που διατέθηκαν μέσω άνευ όρων μεταβιβάσεων, τα 6,6 δισεκατομμύρια προορίζονται για τον δήμο Τιράνων που ορίζονται ως μεμονωμένες επιχορηγήσεις, ανακατασκευές ή επισκευές κτιρίων, σχολείων, τριτοβάθμιας ανακατασκευής κ.λπ.

Άλλοι δήμοι που επωφελήθηκαν από μεμονωμένες επιχορηγήσεις για τις συνέπειες του σεισμού του Νοεμβρίου 2019 και κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις την παραμονή των νέων τοπικών εκλογών είναι το Δυρράχιο, η Βόρα, η Κρούγια Κάμζα, το Κουρμπίνι, η Λέζα και η Μιρντίτα.

Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε στις 29 Δεκεμβρίου να διανείμει 8 δισ. λεκ σε μετρητά σε σχεδόν 1 εκατομμύριο Αλβανούς πολίτες για διάφορες κατηγορίες, ξεκινώντας από συνταξιούχους, νοσηλευτές, οικογένειες που έχουν ανάγκη και άλλους.

Ονομάζεται «Μεγάλο Πακέτο», η διανομή αυτού του ταμείου υποστηρίχθηκε από τον Ράμα ως εργαλείο μετριασμού του πληθωρισμού των τιμών. Διαφορετικά βλέπει αυτό το πακέτο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα, ο οποίος ονομάζει την πρωτοβουλία ως «προεκλογικό χάπι».

Οι αποφάσεις για τη διάθεση αυτών των κονδυλίων ελήφθησαν μόλις πέντε μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που διεξάγονται στις 14 Μαΐου. Ωστόσο, αυτή η μαζική ανακατανομή του κρατικού προϋπολογισμού έρχεται πριν από τη νόμιμη προθεσμία που απαγορεύει τη χρήση δημοσίων πόρων ως ανταμοιβή ή άλλες πράξεις που επηρεάζουν άμεσα τους ψηφοφόρους.

Το άρθρο 91 του Εκλογικού Κώδικα, που τροποποιήθηκε με πολιτική συμφωνία το 2020, προβλέπει ότι «τέσσερις μήνες πριν από την ημερομηνία των εκλογών μέχρι το σχηματισμό της νέας μετεκλογικής κυβέρνησης, απαγορεύεται η πρόταση, έγκριση ή έκδοση νομοθετικού ή καταστατικού που προβλέπουν τη χορήγηση επιδομάτων για ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού, όπως πράξεις που προβλέπουν αύξηση μισθών, συντάξεων, οικονομική ή κοινωνική στήριξη, μείωση ή κατάργηση φόρων, θέσπιση φορολογικής αμνηστίας, ιδιωτικοποίηση ή παροχή περιουσιακών στοιχείων, ανταμοιβές κ.λπ., εκτός εάν η πρωτοβουλία εξαρτάται από κατάσταση φυσικής καταστροφής».

Η διανομή ατομικών επιχορηγήσεων για τον μετριασμό των συνεπειών του σεισμού ήταν επίσης παρούσα κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2021, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Σοσιαλιστικό Κόμμα χρησιμοποιεί τη διακυβέρνηση για να επηρεάσει την απόφαση των ψηφοφόρων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου