Έντονη είναι η ανησυχία στην Τουρκία για το ενδεχόμενο της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, μέσω της Κρήτης.
Οι χθεσινές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις τελευταίες ημέρες του έτους - που έφεραν την έντονη αντίδραση τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- μόνο τυχαίες δεν είναι, καθώς οι γείτονες έχουν βάλει στο μάτι οποιαδήποτε κίνηση της ελληνικής πλευράς που αφορά την Κρήτη, υποστηρίζοντας ότι αν γίνει επέκταση στα 12 μίλια από την Κρήτη, τότε θα «κλείσει» η δίοδος που έχουν για το Αιγαίο.
Οι απειλές πολέμου της Τουρκίας προς την Ελλάδα σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της στο Αιγαίο ακούστηκαν για πρώτη φορά το 1995 από τον τότε αντιπρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου, Καμέρ Γκεντς, ο οποίος είχε ανακοινώσει:
«Η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο. Η Τουρκική εθνοσυνέλευση αν και ελπίζει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πάρει την απόφαση της επέκτασης των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων στο Αιγαίο, γεγονός που θα αλλάξει τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Όμως για το ενδεχόμενο αυτό, αποφασίζουμε και ανακοινώνουμε στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο πως για να υπερασπιστούμε τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας το Κοινοβούλιο εξουσιοδοτεί και μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες της την τουρκική κυβέρνηση για να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών μέτρων».
Όπως σχολίασε ο Μετεχάν Ντεμίρ, πολιτικός αναλυτής του τηλεοπτικού δικτύου Haberturk, «η Ελλάδα με την Κρήτη επιχειρεί κάτι διαφορετικό. Αντί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Πάει να κάνει σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη και να το κάνει αργότερα αυτό και στο Αιγαίο.
Ήδη έκαναν κάτι παρόμοιο στο Ιόνιο πέλαγος και ήδη είχαν στείλει το μήνυμα πως θα κάνουν επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη δηλαδή από την άλλη πλευρά της ηπειρωτικής χώρας με στόχο να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία.
Τώρα υπήρξε η παρέμβαση της Τουρκίας καθώς σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο από τα 6 μίλια στα 12 μίλια το μερίδιο που θα κατέχει στο Αιγαίο θα αυξηθεί στο 70% από το 35 % που είναι σήμερα».
skai.gr
Σχόλια