Απαίτηση Άγκυρας να επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι από τα κοιτάσματα στην Κυπριακή ΑΟΖ

Απαίτηση Άγκυρας να επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι από τα κοιτάσματα στην Κυπριακή ΑΟΖ

Η όρεξη της Άγκυρας και των Τουρκοκυπρίων έχει ανοίξει για τα καλά μετά τις ανακοινώσεις για τα εκτιμώμενα ως υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ παραδέχθηκε ότι η χώρα τους, αλλά και η διοίκηση των κατεχομένων δεν έχουν δικαιοδοσία στο οικόπεδο 6 που έχει αδειοδοτηθεί σε ENI και Total.

Έσπευσε ωστόσο να μιλήσει για δικαιοσύνη, που θα πρέπει να περιλαμβάνει άπαντες στην Μεγαλόνησο.

«Όλοι όσοι ζουν στο νησί της Κύπρου έχουν δικαίωμα να επωφελούνται από αυτές τις πηγές. Δεν θεωρούμε ότι είναι δίκαιο να γίνουν συναλλαγές αγνοώντας την μία πλευρά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των αγαπητών μας πολιτών που ζουν στην βόρεια Κύπρο θα πρέπει να προστατευθούν όπως επισημαίνει και στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών», ανάφερε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από το 2020 είχε ξεκαθαρίσει ότι μόνον υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Μιλώντας στο Politico είχε πει ότι θα μπορούσε να συναινέσει στο άνοιγμα καταπιστευτικού λογαριασμού πάντα κατ’ αναλογία πληθυσμού αν η Τουρκία σταματήσει την επιθετικότητά της και ταυτόχρονα αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Κύπρου.

Με πληροφορίες από Euronews

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου