Πρέσβης ΕΕ στην Αλβανία: Θα πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά για να επιταχυνθεί η ενταξιακή πορεία

Πρέσβης ΕΕ στην Αλβανία: Θα πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά για να επιταχυνθεί η ενταξιακή πορεία

Η Christiane Hohmann, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αλβανία, μίλησε στη DW για την πρόοδο και τις προκλήσεις της Αλβανίας στην επιτάχυνση του ρυθμού ένταξης στην ΕΕ. Τονίζει ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς πρέπει να συνεχιστεί.

DW: Στις αρχές αυτού του μήνα, πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θεωρείται ιστορικό γεγονός. Τι πιστεύετε για τις πιθανότητες της Αλβανίας να αδράξει αυτή την ευκαιρία, προερχόμενη από τη γεωπολιτική κατάσταση και τι πρέπει να αποφευχθεί για να μην τεθεί σε κίνδυνο;

Christiane Hohmann: Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-ΔΒ αντιπροσωπεύει πραγματικά μια ιστορική στιγμή για την Αλβανία και ολόκληρη την περιοχή. Ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής στην περιοχή, φέρνοντας ένα σημαντικό μήνυμα σε αυτές τις χώρες και τους λαούς τους: η ΕΕ παραμένει βαθιά πεπεισμένη ότι ανήκουμε ο ένας στον άλλον! Η ΕΕ είναι επίσης σθεναρά δεσμευμένη να υποστηρίξει τη διαδικασία της διεύρυνσης και της περιφερειακής ολοκλήρωσης, καθώς και να στέκεται στο πλευρό των έξι χωρών καθώς αντιμετωπίζουμε μαζί τις συνέπειες του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, η πλήρης διαφάνεια και η λογοδοσία προς ολόκληρη την κοινωνία και γενικότερα τον αλβανικό λαό είναι ουσιαστικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας. Είναι ευθύνη των αλβανικών αρχών να κατευθύνουν αυτή την εθνική προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση, με τη σωστή ταχύτητα.

Επιπλέον, είναι σαφές ότι η αντιπροσωπεία της ΕΕ θα συνεχίσει να είναι εδώ για να στηρίξει την Αλβανία και τον αλβανικό λαό σε αυτό το δύσκολο έργο.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα της αλβανικής κοινωνίας και τη δημιουργία ενός υγιούς επιχειρηματικού κλίματος που θα προσελκύσει επενδύσεις. Τέλος στην ατιμωρησία – αυτό είναι ένα μήνυμα που ακούω πολύ συχνά σε συναντήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ άλλων από νέους επαγγελματίες και επιχειρηματίες. Υπό αυτή την έννοια, οι προσδοκίες των πολιτών είναι σαφείς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου