Παρέμβαση ΕΕ για την πρόσφατη αντίδραση Βούτσιτς

Παρέμβαση ΕΕ για την πρόσφατη αντίδραση Βούτσιτς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να ενεργήσουν με ευρωπαϊκό τρόπο και να αποφύγουν ενέργειες και ρητορικές που θα μπορούσαν να υποκινήσουν εντάσεις. Αυτά τα σχόλια ακολούθησαν την οργισμένη αντίδραση του Βελιγραδίου στον διορισμό νέου υπουργού κοινοτήτων στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, του Νέναντ Ράσιτς, ενός πολιτικού για να αντικαταστήσει τον πρώην υπουργό Γκόραν Ράκιτς από τη Σερβική Λίστα. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αντέδρασε το βράδυ της Πέμπτης με σκληρή γλώσσα στον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι και τον υπουργό Ράσιτς, αλλά και, όπως είπε, στην ήπια αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προειδοποίησε μάλιστα ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση του μπλοκ με τα Δυτικά Βαλκάνια στις 6 Δεκεμβρίου στα Τίρανα.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Πίτερ Στάνο, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο να ενεργήσουν με ευρωπαϊκό τρόπο.

«Αν έχετε ευρωπαϊκές φιλοδοξίες, να συμπεριφέρεστε με ευρωπαϊκό τρόπο. Ο ευρωπαϊκός τρόπος σημαίνει αποχή από μονομερή βήματα, αποχή από βήματα που αυξάνουν την αντιπαράθεση, που οδηγούν σε κλιμάκωση και εμπλοκή στην εξεύρεση λύσεων με ευρωπαϊκό τρόπο», είπε ο κ. Στάνο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου