Η ΑΣΑ στο πλευρό του ΧΟ.ΠΟ.ΣΥ Δερόπολης

Η ΑΣΑ στο πλευρό του ΧΟ.ΠΟ.ΣΥ Δερόπολης

Στο 9ο μουσικοχορευτικό Αντάμωμα που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τον Χορευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Δερόπολης «Δερόπολη», παρευρέθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» και εντεταλμένος Σύμβουλος στα θέματα των Βορειοηπειρωτών στην Περιφέρεια Αττικής, κ. Ανδρέας Κούρτης, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 στην αίθουσα ‘Grand Cavallari’ στην Πάρνηθα, η οποία πλημμύρισε με χρώματα και μουσική.

Πλήθος κόσμου καθώς και εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής της χώρας και των ελληνόφωνων χωριών της Βορείου Ηπείρου έδωσαν το παρών σε αυτό το μεγάλο πολιτιστικό μουσικοχορευτικό κάλεσμα, το 9ο του Συλλόγου, υπό τους ήχους της ηπειρωτικής ορχήστρας του Τάσου Μανγκλάρα και της κομπανίας του. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να προβληθεί και να αναδειχθεί η Δεροπολίτικη παράδοση και να ανταμώσουν τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που μένουν στον Ελλαδικό χώρο αλλά και όσοι διαμένουν στη Βόρειο Ήπειρο. Το γλέντι κράτησε μέχρι αργά και όλοι διασκέδασαν με την ψυχή τους, αγκαλιάστηκαν, νοστάλγησαν, ένιωσαν τον παλμό και την περηφάνια του τόπου μας και φυσικά ανανέωσαν το ραντεβού για τον επόμενο χρόνο.

Ο επικεφαλής της παράταξης ΑΣΑ, απηύθυνε χαιρετισμό εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του για την επιτυχία της σημαντικής αυτής εκδήλωσης και ευχήθηκε επιτυχίες στον πολιτιστικό σύλλογο για την μεγάλη προσπάθεια και την πολυετή και πολύτιμη πολιτιστική προσφορά του. Ο κ. Κούρτης αναφέρθηκε στην αξιέπαινη προσπάθεια του Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Δερόπολης ''Δερόπολη" να προβάλλει και να διατηρήσει τα ήθη και έθιμα του τόπου αλλά και να τα μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές. Επίσης, αναφέρθηκε στη διεξαγωγή του Μουσικοχορευτικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί από την ΑΣΑ, προανήγγειλε ένα ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ στα πάτρια εδάφη καθώς και την διοργάνωση μιας εκπαιδευτικής εκδρομής μαθητών της Βορείου Ηπείρου από ελληνόφωνα χωριά προς την Αθήνα, με σκοπό να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στα κτήρια των Μεγάλών Ηπειρωτών Ευεργετών.

Ειδικότερα, στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Κούρτης κατά την έναρξη της εκδήλωσης, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Θέλω να τονίσω ότι η παράταξη ΑΣΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη, τον οποίο και ευχαριστούμε για την άμεση στήριξή του, προχωράει στη διεξαγωγή κι άλλων εκδηλώσεων. Μετά την επιτυχημένη επιστημονική και πολιτιστική ημερίδα στο Ζάππειο Μέγαρο με θέμα: “Βόρειος Ήπειρος και Επανάσταση του 1821”, αναμένεται να ακολουθήσει ένα μεγάλο Μουσικοχορευτικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ, με θέμα «Βόρειος Ήπειρος: ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΞΙΩΝ – ΚΟΙΤΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ένα Πολιτιστικό ταξίδι στις ρίζες, τα ήθη και τα έθιμα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης, έχουμε σκοπό να πραγματοποιήσουμε ένα πολιτιστικό και ιστορικό οδοιπορικό στην Βόρειο Ήπειρο με βασικό στόχο την ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών αγαθών και τη διάδοσή της στους νέους μέσα από την διεξαγωγή μουσικοχορευτικών και θεατρικών παραστάσεων, πολιτιστικών και ιστορικών ημερίδων καθώς και επίσκεψη σε ιστορικά μνημεία της περιοχής, και τέλος, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα διήμερο εκπαιδευτικό Οδοιπορικό μαθητών από τα ελληνόφωνα χωριά της Βορείου Ηπείρου προς την Αθήνα, με σκοπό να επισκεφθούν τα κτήρια των Ηπειρωτών Ευεργετών μας και να μάθουν για τη ζωή και το έργο τους. Η παράταξή μας κι εγώ ως Εντεταλμένος Σύμβουλος στα θέματα των Βορειοηπειρωτών στην Περιφέρεια Αττικής, θα είμαι δίπλα σε κάθε πρωτοβουλία που θα λάβει ο Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Δερόπολης ''Δερόπολη" για τη διατήρηση και τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο πολιτισμός μας ενώνει όλους. Είναι επιτακτική ανάγκη σε αυτή την κρίση αξιών που βιώνουμε, να συστρατευθούμε όλοι και να είμαστε ενωμένοι κάνοντας την αρχή από τέτοιου είδους ανταμώματα. Να ανταμώνουμε για να κρατάμε ζωντανή την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ούτε ποιοι είμαστε, ούτε τι πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας. Καλή αντάμωση και του χρόνου».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Δερόπολης ''Δερόπολη", ιδρύθηκε το 2013 με σκοπό τη διάσωση και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Δερόπολης κι εν γένει της Βορείου Ηπείρου. Με δεκάδες συμμετοχές και διοργανώσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό συνεχίζει ακάθεκτος το ταξίδι της παράδοσης με μότο του: «Παράδοση δεν είναι η διατήρηση της στάχτης αλλά η μεταφορά της φλόγας! Όλοι μαζί για την οικογένειά μας, για τη Δερόπολή μας». Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου έχουν συμμετάσχει σε περισσότερες από 65 παραστάσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, ο Σύλλογος πραγματοποιεί πολιτιστικές, κοινωνικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Η έδρα του Συλλόγου βρίσκεται στο Περιστέρι Αττικής και Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο Κωνσταντίνος Δούλης.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου