Προειδοποιήσεις Ερντογάν και για χερσαία επίθεση σε Συρία και Ιράκ

Προειδοποιήσεις Ερντογάν και για χερσαία επίθεση σε Συρία και Ιράκ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και χερσαία επιχείρηση στη Συρία και το Ιράκ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από τις αεροπορικές επιδρομές της επιχείρησης «γαμψό ξίφος» σε στόχους του PKK και κατά της YPG διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Πρώτα από όλα, αυτή η επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία δεν είναι μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τυχαία, λέγοντας “ποιος θα το έλεγε αυτό” ή “ποιος θα το έκανε αυτό”» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

«Όπως έχουμε ξαναπεί, εάν κάποιος αναστατώνει τη χώρα και τη γη μας, θα τους κάνουμε να πληρώσουν το τίμημα. Έτσι, αν υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις στα νότια της χώρας μας και σχεδιάζουν πολλές επιθέσεις ή που κάνουν επιθέσεις που αποτελούν απειλή για την Τουρκία…» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος, κατά την επιστροφή του από το Κατάρ.

«Δεν πρόκειται μόνο για αεροπορική επιχείρηση», συμπληρώνοντας ότι οι αρμόδιες μονάδες θα πραγματοποιήσουν συσκέψεις και θα προχωρήσουν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως στην επιχείρηση συμμετείχαν 70 αεροσκάφη με drone, βάζοντας στο «στόχαστρο» 89 τρομοκρατικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων καταφύγια, σπηλιές, τούνελ και αποθήκες πυρομαχικών.

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία συζήτησε την επιχείρηση με τη Ρωσία και ΗΠΑ πριν την έναρξή της, ο Ερντογάν απάντησε:

«Δεν είχα επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ή τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με την επιχείρηση αυτή. Ωστόσο, τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Πούτιν γνωρίζουν ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια πράγματα στην περιοχή ανά πάσα στιγμή».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η χώρα είναι σύμμαχος με τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς η Ουάσινγκτον» έχει στείλει όπλα σε «τρομοκρατικές ζώνες» στη Συρία.

Σχετικά άρθρα