ΗΠΑ: Να βρεθεί λύση πριν την 21η Νοεμβρίου μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου

ΗΠΑ: Να βρεθεί λύση πριν την 21η Νοεμβρίου μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου

Ο Γκάμπριελ Εσκομπάρ, δήλωσε την Παρασκευή ότι ελπίζει ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία θα καταλήξουν σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες, για μείωση της έντασης στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, με την υποστήριξη του ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τόνισε ότι οι ΗΠΑ - υποστηρίζουν ενεργά αυτές τις προσπάθειες.

Σε συνέντευξή του στο Tanjug, ο Escobar κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να επιδείξουν μέγιστη ευελιξία και να καταλήξουν σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες και πριν από την προθεσμία της 21ης Νοεμβρίου, μετά την οποία η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου έχει προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει πρόστιμο στους Σέρβους που δεν μετατρέπουν τις πινακίδες σε RKS.

Κάλεσε επίσης τα κόμματα να εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν το διάλογο, όπως την ίδρυση της Ένωσης Δήμων με Σερβική Πλειοψηφία.

«Τότε οι δύο πλευρές πρέπει να διπλασιάσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του διαλόγου, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των ήδη υπογεγραμμένων συμφωνιών, που σημαίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων», είπε.

Ο Εσκομπάρ τόνισε ότι συμφωνεί με την ΕΕ ότι τα πρόσφατα γεγονότα είναι ανησυχητικά.

«Η αποχώρηση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου δεν αποτελεί λύση στις τρέχουσες διαφορές και έχει τη δυνατότητα να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις στο έδαφος. Όλα τα μέρη πρέπει να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τις εντάσεις και να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα», πρόσθεσε.

Σχετικά με την ίδρυση του Συνδέσμου, ο Εσκομπάρ είπε: «Η Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου επικύρωσε τη Συμφωνία των Βρυξελλών και το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε ότι η ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων είναι απαραίτητη, γεγονός που καθιστά τη σύσταση υποχρεωτική νομική υποχρέωση για το Κοσσυφοπέδιο».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ σε αυτό το θέμα, ο Εσκομπάρ απαντά ότι υπάρχει «μια πλήρης συνεργασία με συναδέλφους από την ΕΕ».

Υποστηρίζει τη γαλλογερμανική πρόταση για επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Προσθέτει ότι οι λεπτομέρειες της πρότασης συζητούνται στο πλαίσιο του διαλόγου της ΕΕ.

«Το υποστηρίζουμε σθεναρά. Υποθέτω ότι μετά τις συνομιλίες των δύο κυβερνήσεων θα ξεκινήσει μια μεγαλύτερη ενασχόληση με τα κοινά», τονίζει.

Ο Εσκομπάρ δεν σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα την Πρίστινα ή το Βελιγράδι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου