Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ με Βούτσις και Κούρτι

Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ με Βούτσις και Κούρτι

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι και τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, για την «τεταμένη κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου».

«Ζήτησα και από τους δύο να απέχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση. Ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.

Είπε ότι το ΝΑΤΟ και η KFOR παραμένουν σε επαγρύπνηση σχετικά με την κατάσταση εκεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επανειλημμένα ζητήσει να διατηρηθεί η ηρεμία στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και να αποφευχθεί η κλιμάκωση των δημιουργούμενων εντάσεων.

Οι αποχωρήσεις από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου σημειώθηκαν αφότου η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου την 1η Νοεμβρίου ξεκίνησε την εφαρμογή του σχεδίου τριών φάσεων για την επανεγγραφή των αυτοκινήτων με πινακίδες κυκλοφορίας που εκδόθηκαν από τη Σερβία σε αυτές της RKS - Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου.

Οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο κατηγόρησαν τη Σερβία ότι ασκεί πίεση στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να εγκαταλείψουν τους θεσμούς.

Από την άλλη, ο Βούτσιτς είπε ότι τα σενάρια πως οι Σέρβοι πολίτες ενεργούν με εντολή του Βελιγραδίου «δεν έχουν υπόσταση». Ο Βούτσιτς είπε ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου έχουν εφαρμόσει τη «χειρότερη δυνατή επιλογή» όσον αφορά τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου