Γαλανόλευκο το Μπρισμπέιν για το Paniyiri 2022 Greek Festival

Γαλανόλευκο το Μπρισμπέιν για το Paniyiri 2022 Greek Festival

Ελληνικά γιόρτασε το περασμένο Σαββατοκύριακο η πρωτεύουσα του Κουινσλαντ, Μπρισμπέιν, όπου τον τόνο έδινε το ελληνικό φεστιβάλ Paniyiri 2022 Greek Festival που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ελληνορθόδοξη Ενορία-Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου και λαμβάνει χώρα στο Musgrave Park, στο προάστειο South Brisbane.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 1976 από μια ομάδα Ελληνοαυστραλών που ήθελαν να μοιρασθούν τις παραδόσεις και την ελληνική κουζίνα με την κοινωνία της πόλης. Σταδιακά, η μάλλον σύντομη εκδρομή στο Musgrave Park που ήταν αρχικά, εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο διήμερο φεστιβάλ το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην τοπική κοινωνία και προσελκύει κάθε χρόνο πάνω από 50.000 κόσμο, ενώ υποστηρίζεται και από τον Δήμο Βρισβάνης.

Επίκεντρο του φεστιβάλ ήταν, όπως πάντα, ο κεντρικός χώρος του πάρκου, η «Πλατεία-Plateia», όπου από την κεντρική σκηνή παρέλασαν ομογενειακά χορευτικά συγκροτήματα και DJs με ελληνική μουσική και τραγούδια. Γύρω-γύρω στην πλατεία, ολόκληρη την ημέρα πόλος έλξης του κοινού ήταν τα περίπτερα τόσο της Κοινότητας όσο και άλλων ομογενειακών φορέων και ιδιωτών, που προωθούσαν υπηρεσίες, προϊόντα και παραδοσιακές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας.

Παράλληλα, στο χώρο του Μεγάρου της Κοινότητας, το Greek Club, οι επισκέπτες μπορούσαν να συμμετέχουν σε γευσιγνωσία με ελληνικά κρασιά και ελληνικά τυριά.

Επίσης, στο πλαίσιο παράλληλων εκδηλώσεων, σε άλλη αίθουσα του Κοινοτικού Μεγάρου, υπήρχε έκθεση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, όπου πραγματοποιήθηκε και σχετική ομιλία με την Δρα Emily Brown, από την Σχολή Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κουηνσλάνδης, ενώ μέσα στο ναό του Αγίου Γεωργίου υπήρχε έκθεση με εκκλησιαστικά αντικείμενα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ελληνική υπηρεσία του δημόσιου ραδιοφώνου SBS ο πρόεδρος της Επιτροπής Διοργάνωσης του φεστιβάλ, Χρήστος Καζώνης, μεταξύ άλλων στο φεστιβάλ επρόκειτο να παραστούν ο πρόεδρος της Κοινότητας Μιχάλης Αθανασάς, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Steven Miles, ο Έλληνας επίτιμος πρόξενος, Δημήτριος Ράπτης, η αντιδήμαρχος της Βρισβάνης Vicki Howard, η υπουργός Υποθέσεων Πολυπολιτισμού, Leanne Linard, και άλλοι παράγοντες, ενώ ο αρχηγός της πολιτειακής αντιπολίτευσης David Crisafulli, επισκέφθηκε το Φεστιβάλ το Σάββατο.

Σημειώνεται ότι η τοπική Κοινότητα διαθέτει τμήμα Νεολαίας καθώς επίσης και χορευτικό συγκρότημα, ενώ λειτουργεί και χορωδία με το όνομα «Ελληνικές Φωνές», Επιτροπή Πολιτισμού και δημοτικά σχολεία και Γυμνάσιο-Λύκειο, που λειτουργούν είτε απογευματινές ώρες, είτε το Σάββατο, με περίπου 200 μαθητές.

ertnews.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου