Γαλλο-γερμανική πρόταση για συμφωνία Κοσόβου - Σερβίας

Γαλλο-γερμανική πρόταση για συμφωνία Κοσόβου - Σερβίας

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι, Κρίστοφερ Χιλ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι συνομιλίες Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας κράτησαν πάρα πολύ και ότι είναι ώρα για πρόοδο καθώς η Δύση αντιμετωπίζει άλλα σημαντικά ζητήματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Πρέσβης Hill είπε ότι η επιθυμία για πρόοδο αντικατοπτρίστηκε επίσης στις τηλεφωνικές συνομιλίες της Τρίτης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Aleksandar Vucic και τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, καθώς και τη δέσμευση των συμβούλων εθνικής ασφάλειας της Γαλλίας και της Γερμανίας, που όπως ειπώθηκε έθεσαν στο τραπέζι πρόταση για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Στηρίζουμε αυτήν την πρόταση», είπε ο Πρέσβης Χιλ, αλλά δεν θέλησε να μιλήσει για λεπτομέρειες, τονίζοντας ότι «εναπόκειται στους Ευρωπαίους να το συζητήσουν. Αλλά μπορώ να πω ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν αυτό το πράγμα να κινηθεί. Προφανώς πρόκειται για δύσκολα ζητήματα, αλλά είναι σημαντικό και οι δύο πλευρές να κατανοήσουν ότι συμβαίνουν άλλα πράγματα στην Ευρώπη, για παράδειγμα στην Ουκρανία, και είναι καιρός για πρόοδο σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι τόσο ο πρόεδρος Βούτσιτς όσο και ο πρωθυπουργός Κούρτι συμφωνούν να εξετάσουν αυτή την πρόταση και να δουν τι μπορεί να γίνει».

Ούτε το Παρίσι ούτε το Βερολίνο έχουν μιλήσει για την πρόταση που, σύμφωνα με τον Σέρβο πρόεδρο, προβλέπει ότι η Σερβία θα επιτρέψει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς όμως να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του, ενώ σε αντάλλαγμα θα της προσφερθεί η επιτάχυνση της ένταξης της Σερβίας στο Ευρωπαϊκό Ενωση.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, είπε ότι συζητούνται διάφορα μοντέλα, αλλά δεν υπάρχει κάτι οριστικό ή καθοριστικό που θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι γαλλογερμανική πρόταση.

Ο Πρέσβης Χιλ είπε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Δεν είμαι σίγουρος πότε θα αντιμετωπιστούν, αλλά νομίζω ότι γι' αυτό ήταν σημαντικό ότι ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών μας, κατέστησαν πολύ σαφές ότι θέλουμε να δούμε πρόοδο. Υπάρχουν πολλές επικίνδυνες εξελίξεις που συμβαίνουν στην Ευρώπη σχετικά με την Ουκρανία και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε και ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να προχωρήσει».

Ο Πρέσβης Χιλ είπε ότι «ο Πρόεδρος Βούτσιτς έχει πει σε πολλές περιπτώσεις ότι αυτό θα απαιτήσει από τις δύο πλευρές να δίνουν και να παίρνουν. Νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή στάση και πρέπει να δούμε αν κάτι μπορεί να λειτουργήσει».

Είπε ότι έχει την αίσθηση ότι «αυτή η υπόθεση είναι ανοιχτή εδώ και αρκετό καιρό και είναι καιρός να σημειωθεί κάποια πρόοδος». Ο Πρέσβης Hill είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η καλύτερη λύση για τη Σερβία παρά την απογοήτευση από την καθυστέρηση των συνομιλιών με την ΕΕ.

«Αν αξιολογήσω πού πρέπει να βρίσκεται η Σερβία στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα έλεγα ότι πρέπει να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα ήθελα να προσθέσω ότι ανάλογα με το τι θέλουν να κάνουν οι Σέρβοι, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβουν, νομίζω ότι ένα καλό μέρος για την ασφάλεια της Σερβίας στο μέλλον θα ήταν στο ΝΑΤΟ. Και πάλι, εναπόκειται στον σερβικό λαό να αποφασίσει, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό μέρος για να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία», είπε ο Πρέσβης Χιλ.

Αν και είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σερβία αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας λόγω της επιθετικότητάς της στην Ουκρανία.

Ο Πρέσβης Hill είπε ότι η ανησυχία για την ενεργειακή εξάρτηση της Σερβίας από τη Ρωσία είναι κατανοητή, αλλά «πολλές χώρες υποφέρουν από την επιβολή κυρώσεων και υπάρχουν πολλές μικρές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εφαρμόζουν πιστά τις κυρώσεις. Και δεν τους ήταν εύκολο, αλλά το κάνουν γιατί ξέρουν ότι είναι το σωστό.

Νομίζω ότι η Σερβία πρέπει να εξετάσει καλά αυτό το θέμα και η κυβέρνησή μου ήταν πολύ σαφής ότι η Σερβία πρέπει να συμμετάσχει σε αυτές τις κυρώσεις, αλλά τελικά η σερβική ηγεσία πρέπει να λάβει μια απόφαση. Ξέρετε, αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι ειλικρινά ηθικά αποκρουστικό. Είναι εντελώς απαράδεκτο. Και ελπίζω ότι ο σερβικός λαός θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι σωστό να μην επιβάλλονται κυρώσεις», είπε ο Hill.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου