Το Κόσοβο ζητά να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Το Κόσοβο ζητά να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Σήμερα διεξάγεται στην Πρίστινα το 102ο Σεμινάριο Rose-Roth της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, με θέμα «Ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων: παρατεταμένες προκλήσεις, νέες πραγματικότητες και μελλοντικές προοπτικές», το οποίο θα διαρκέσει έως τις 10 Οκτωβρίου.

Σε αυτό το σεμινάριο, ο Πρόεδρος της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου, Glauk Konjufca, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει ευθυγραμμιστεί με τα δημοκρατικά κράτη επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία. Είπε ότι η χώρα είναι αποφασισμένη για στενότερη συνεργασία και ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου είναι φυσικά και σθεναρά ευθυγραμμισμένη με τον δημοκρατικό κόσμο. Ως χώρα είμαστε απόλυτα συντονισμένοι με την πολιτική κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Καταλαβαίνουμε τι περνάει ο λαός της Ουκρανίας όσο κανείς άλλος, αφού εμείς οι ίδιοι ήμασταν λαός που δέχτηκε επίθεση στη χώρα του από τη Σερβία του Μιλόσεβιτς το 1998. Ακόμη και ο Μιλόσεβιτς πίστευε ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν ήταν το λίκνο των ανθρώπων που ζούσαν εδώ, αλλά είπε ότι ήταν η καρδιά της Σερβίας. Πίστευε ότι το Κόσοβο και ο λαός του δεν έπρεπε να υπάρχουν, το ίδιο σκέφτεται και ο Πούτιν για την Ουκρανία...»

«Το Κοσσυφοπέδιο παραμένει προσηλωμένο στη στενή συνεργασία με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ συμβάλλει άμεσα στην ασφάλεια της χώρας μας. Με βάση την κατάσταση ασφάλειας στον κόσμο, οι χώρες που συνεισφέρουν μέσω στρατιωτικών στρατευμάτων στην KFOR αυξάνουν επίσης την παρουσία τους στο Κοσσυφοπέδιο τις τελευταίες ημέρες. Το Κοσσυφοπέδιο θα πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να γίνει κάποτε μέλος του ΝΑΤΟ», είπε ο Konjufca.

Ακόμη και η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι πολύ ξεκάθαρο στους στόχους του, που είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ζήτησε υποστήριξη από όλες τις χώρες ώστε το Κοσσυφοπέδιο να γίνει μέρος του προγράμματος Εταίρος για την Ειρήνη. Σύμφωνα με την πρόεδρο, σε αντίθεση με τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο είναι προσηλωμένο στον ευρωπαϊκό και δημοκρατικό δρόμο.

Η Osmani είπε ότι η σταθερότητα, η δημοκρατία και η ειρήνη σε όλο τον κόσμο απειλούνται επί του παρόντος, ενώ οι εξελιγμένες υβριδικές επιθέσεις συνεχίζονται. Είπε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής στις εξελίξεις που περνά ο κόσμος.

«Οι δημοκρατικές αξίες και οι παγκόσμιοι κανόνες όχι μόνο απειλούνται αλλά και επιτίθενται.

Η συνεχιζόμενη εστίαση σε θέματα ασφάλειας από την Ευρωατλαντική Συμμαχία έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στο ΝΑΤΟ, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορούν να θεωρηθούν ως εξωτερικό πρόβλημα που ανταγωνίζεται την προσοχή της Ευρωατλαντικής Επιτροπής. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων γνωρίζουν καλά ποιες είναι οι συνέπειες των αιματηρών πολέμων στη μέση της Ευρώπης. Εκπροσωπώ έναν λαό που έχει πέσει θύμα γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, η αληθινή θυσία και η αντοχή οδήγησαν στην ελευθερία που κατακτήθηκε με αίμα και ιδρώτα», είπε η Osmani.

Η Osmani δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο συνεισφέρει συνεχώς σε σημαντικά ζητήματα και βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τις δημοκρατικές χώρες σε θέματα από τη Ρωσία έως την Κίνα.

Είπε ότι η Σερβία αρνείται να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και έχει έρθει ακόμα πιο κοντά στη Ρωσία, δείχνοντας πολλά για αυτή τη χώρα. Ενώ το Κοσσυφοπέδιο θέλει να γίνει μέρος της Σύμπραξης για την Ειρήνη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου