Το δικαστικό σύστημα στην Αλβανία έχει «φρακάρει» αποπνικτικά, αναφέρει έκθεση της Κομισιόν

Το δικαστικό σύστημα στην Αλβανία έχει «φρακάρει» αποπνικτικά, αναφέρει έκθεση της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, CEPEJ, δημοσίευσε την Τετάρτη την έκθεση αξιολόγησης του 2022. Με βάση τα δεδομένα του 2020, η EC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δικαστικά συστήματα στην Κεντρική Ευρώπη αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την πανδημία COVID-19, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τα κατάφεραν λιγότερο καλά και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό εκκρεμών υποθέσεων.

«Οι εξελίξεις στον αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων ενδέχεται να προκαλέσουν ανησυχία στην Αλβανία, την Κροατία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και τη Σερβία», τονίζει η έκθεση.

Ο αριθμός των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων στην Αλβανία έχει διπλασιαστεί.

Στην Αλβανία, η έκθεση κατηγόρησε το σύστημα ελέγχου για τις εκκρεμείς υποθέσεις.

«Στην Αλβανία, η διαδικασία ελέγχου επηρέασε όχι μόνο τον αριθμό των επαγγελματιών, αλλά και τον βαθμό διαφάνειας και τη διάρκεια των διαδικασιών. Ειδικά σε δεύτερο και τρίτο βαθμό, όπου πολλοί δικαστές απολύθηκαν ή αποσύρθηκαν οικειοθελώς», αναφέρεται στην έκθεση. Προσθέτει ότι «οι εναπομείναντες δικαστές δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στην εισροή υποθέσεων».

Ένα ποσοστό εκκαθάρισης χαμηλότερο από 100 σημαίνει ότι το δικαστικό σύστημα της χώρας επιλύει λιγότερες υποθέσεις από όσες λαμβάνει. Τα δευτεροβάθμια δικαστήρια της Αλβανίας έχουν ποσοστό εκκαθάρισης μικρότερο από 60. Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, από την άλλη πλευρά, «κατάφεραν να χειριστούν αποτελεσματικά τις εκκρεμείς αστικές και εμπορικές υποθέσεις τους ενόψει του COVID-19».

Τα δικαστήρια της Αλβανίας χρειάζονται περισσότερο χρόνο από όλα για να επιλύσουν τις υποθέσεις τους, ειδικά τα δευτεροβάθμια δικαστήρια. Κατά μέσο όρο, μια υπόθεση χρειάζεται 1742 ημέρες για να επιλυθεί σε αστικό δικαστήριο και 4485 ημέρες σε διοικητικά δικαστήρια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου