Η απάντηση της Αθήνας στο τουρκικό παραλήρημα για την Μικρασιατική Καταστροφή

Η απάντηση της Αθήνας στο τουρκικό παραλήρημα για την Μικρασιατική Καταστροφή

Νέο προκλητικό κρεσέντο της Άγκυρας που έφτασε στο σημείο να κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα πολέμου κατά μεταναστών στο Αιγαίο και να εγείρει θέμα αποζημιώσεων για τις θηριωδίες που -όπως ισχυρίζεται- διέπραξε ο ελληνικός στρατός στη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο στίχος για την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» έγινε πλέον τραγούδι στα χείλη Τούρκων αξιωματούχων κι αυτή τη φορά ήταν ο αντιπρόεδρος Οκτάι που απείλησε ευθέως την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Εργαλειοποιώντας και την Ιστορία, με επιλεκτική μνήμη, και σε εξαιρετικά προκλητικό τόνο, η Άγκυρα παραχαράσσει τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μιλά για εγκλήματα πολέμου του ελληνικού στρατού, θέτει ζήτημα αποζημιώσεων και συνδέει το 1922 με το σήμερα, πάντοτε σε κλίμα απειλών.

“Όλος ο κόσμος μαρτυρεί το γεγονός ότι η Ελλάδα, που δεν πήρε ποτέ μάθημα από την ιστορία, συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τις ανελέητες ενέργειές της, αφήνοντας αβοήθητους μετανάστες να πεθάνουν” τονίζει ο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, ο ένας μετά τον άλλο οι Τούρκοι αξιωματούχοι υιοθετούν την περιβόητη φράση του Ερτντογάν «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά». Τη σκυτάλη πήρε ο αντιπρόεδρος της γείτονος, ο οποίος δεν δίστασε να στραφεί ευθέως κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

“Ο Μητσοτάκης μας λέει να μην έρθουμε το βράδυ και να έρθουμε τη μέρα. Ο ίδιος δεν καταλαβαίνει ότι όταν η Τουρκία δείξει την αντίδρασή της στο Αιγαίο κι όταν δείξει αποφασιστική στάση, η μέρα των Ελλήνων θα είναι ούτως ή άλλως νύχτα;” τόνισε ο Φουάτ Οκτάι.

“Έχουν με τον πρωθυπουργό σημαντικό πρόβλημα, το σύνολο της τουρκικής ηγεσίας. Έφθασε ο Τούρκος πρόεδρος στο σημείο να καλεί τους Έλληνες πολίτες να τον καταψηφίσουν. Η χώρα δεν παρασύρεται. Σοβαρά και αποτελεσματικά κοιτάμε τη δική μας δουλειά στην εξωτερική πολιτική” σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Τις θέσεις του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χουσεΐν Ζεΐμπέκ, περί απειλής κατά της ζωής του, που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού προγράμματος, υιοθετεί η Άγκυρα, με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρεται ξανά παρανόμως σε «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη.

“Στεκόμαστε πίσω από την «Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης». Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν αυτό το σοβαρό γεγονός και να τιμωρήσουν τους δράστες” τόνισε το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας, η οποία καλεί την Άγκυρα να μην αναμειγνύεται σε υποθέσεις τρίτων χωρών, πολλώ δε μάλλον όταν αφορούν Έλληνες πολίτες. “Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες” τονίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Η μειονότητα στη Θράκη είναι μουσουλμανική, τονίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος. “Έχει πραγματοποιηθεί πολύ ξεκάθαρη, σοβαρή παρατήρηση για το θέμα της μειονότητας στον κ. Ζεϊμπέκ αλλά και για το γεγονός ότι απευθύνθηκε σε τουρκικό κανάλι για αυτό το θέμα” τόνισε.

ertnews.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου