Η Κύπρος παραμένει προσηλωμένη στον ενεργειακό στόχο της παρά τις τουρκικές απειλές

Η Κύπρος παραμένει προσηλωμένη στον ενεργειακό στόχο της παρά τις τουρκικές απειλές

Γίνονται διαβήματα για συνάντηση με τον γγ των ΗΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο, ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημοσύνου του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, στην Αναφωτία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ερωτηθείς αν κατά την επικείμενη επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα επιδιώξει κάποια εξέλιξη ώστε να υποβοηθηθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, είπε ότι «ήδη, γίνονται διαβήματα για συνάντηση με τον γγ και βεβαίως η συνάντηση δεν αποσκοπεί παρά στη μεταφορά της ανάγκης να υλοποιηθούν τα όσα συμφωνούνται και με τον γγ».

Σε ερώτηση αν υπήρξε εξέλιξη μετά τις επαφές που είχε ο Βοηθός γγ των ΗΕ κ. Μίροσλαβ Γιέτζα για το Κυπριακό, ο πρόεδρος είπε «όχι. Ουδέν νεότερο. Όσο ενίσταται η Τουρκία, δυστυχώς υπάρχει μια υπαναχώρηση από αποφάσεις των ΗΕ. Και αυτό με λυπεί ιδιαιτέρως».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και πώς μπορεί η Κύπρος να συμμετάσχει στην προσπάθεια παροχής ενέργειας προς την Ευρώπη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τις απειλές της Τουρκίας, παρά τα όσα καταγράφονται με τις παραβιάσεις της ΑΟΖ μας, συνεχίζει να υλοποιεί το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρακολουθείτε ότι η εταιρεία ΕΝΙ συνεχίζει στο γειτονικό με το πρόσφατο εύρημα, τις γεωτρήσεις, παρουσία μάλιστα και ιταλικού πολεμικού σκάφους.

Όπως έχει σχεδιαστεί, και η TOTAL και η Qatar Petroleum θα προχωρήσουν στις έρευνες, ήδη προβαίνουν σε σεισμικές έρευνες, συνεπώς, αυτό που απομένει είναι σε συζήτηση που θα έχουμε και με τις ευρωπαϊκές Αρχές, επιτέλους, να εντάξουν και την Κύπρο στους σχεδιασμούς απεξάρτησης της Ευρώπης από τις ανάγκες που έχει σήμερα, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία».

Ερωτηθείς αν χρονικά μπορεί να επισπευσθεί η αξιοποίηση των κοιτασμάτων, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι θέμα που μπορεί να το καθορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι θέμα και των εταιρειών, οι οποίες θα επενδύσουν αναλόγως και των ευρημάτων. Παίρνουν κάποιο χρόνο».

cnn.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου