Διπλασιάστηκε ο αριθμός των Αλβανών αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των Αλβανών αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ

Ο αριθμός των Αλβανών που ζήτησαν άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (με εξαίρεση τη Μεγάλη Βρετανία) έφτασε τα 4.810 άτομα το πρώτο 5μηνο του 2022, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Eurostat.

Οι Αλβανοί που μετανάστευσαν στην Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Όμως ο αριθμός όσων έφυγαν από τη χώρα είναι υψηλότερος, καθώς τα στατιστικά δεν περιλαμβάνουν άτομα που μεταναστεύουν με συμβάσεις εργασίας και όσους ζητούν άσυλο στη Βρετανία. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι μέσα σε μια μέρα, 700 Αλβανοί αιτούντες άσυλο ταξίδεψαν προς τη χώρα με θαλάσσιες λέμβους.

Η Eurostat ανέφερε ότι, μόνο τον Μάιο, 960 Αλβανοί πολίτες υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην ΕΕ. Τον Μάιο του 2022, περίπου 63 χιλιάδες αιτούντες άσυλο υπέβαλαν αίτηση διεθνούς προστασίας στην ΕΕ για πρώτη φορά, 17% περισσότεροι σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021.

Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά από την Ουκρανία μειώθηκε από 1.510 τον Απρίλιο σε 1.295 τον Μάιο (-14%). Τον Μάιο του 2022, οι Σύροι ήταν η μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων που ζητούσαν άσυλο στην ΕΕ, ακολουθούμενοι από Αφγανούς, Βενεζουελάνους και Κολομβιανούς.

Σε σχέση με τον πληθυσμό, η Αλβανία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο. Η Ουκρανία, μια χώρα σε πόλεμο με πληθυσμό περίπου 40 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε μόλις 1.295 αιτήσεις ασύλου τον Μάιο, ενώ η Αλβανία είχε 960.

Το άσυλο είναι μια μορφή διεθνούς προστασίας που χορηγείται από ένα κράτος στην επικράτειά του. Χορηγείται σε άτομο που αδυνατεί να αναζητήσει προστασία στη χώρα διαμονής του, ιδίως από φόβο μήπως διωχθεί για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα ή πολιτικών πεποιθήσεων. Αλλά οι λόγοι που οι Αλβανοί ζητούν άσυλο είναι σε μεγάλο βαθμό για οικονομικές ανάγκες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου