Αποκαλούν την Ψέριμο «δική τους» οι Τούρκοι

Αποκαλούν την Ψέριμο «δική τους» οι Τούρκοι

Θέμα Ψερίμου επιχειρεί να θέσει τουρκική εθνικιστική εφημερίδα με δημοσίευμα που εγκαλεί την Ελλάδα για την δράση της στο Αιγαίο.

«Εξωφρενική πρόκληση από την Ελλάδα απέναντι από την Αλικαρνασσό, άρχισαν να τοποθετούν σημαίες σε κάθε ύφαλο» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Sozcu με τον Ουμίτ Γιαλίμ, πρώην γενικό γραμματέα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας να δηλώνει πως: «Το νησί Ψέριμος είναι ήδη δικό μας, αυτοί οι βράχοι είναι επίσης δικοί μας, δεν θα πρέπει ποτέ να επιτραπεί στην Ελλάδα να τοποθετήσει σημαίες και παρατηρητήρια εκεί, το τουρκικό ΥΠΕΞ θα πρέπει να εκδώσει αμέσως ένα σημείωμα και να διασφαλίσει ότι αυτές οι σημαίες θα κατέβουν».

Η δήλωση είναι «συνεπής» με την πάγια θέση της τουρκικής διπλωματίας, η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει θέμα γκρίζων ζωνών.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί ο τουρκικός τύπος έδωσε ρεσιτάλ προκλητικών δημοσιευμάτων: «Η Ψέριμος είναι ανάμεσα στα νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας», ενώ κατηγορούσαν τον πρωθυπουργό για «προβοκάτσια Μητσοτάκη». Μάλιστα η παρουσιάστρια του Ηaber Global, είπε ότι «η Ψέριμος είναι τουρκική, όπως και τα Ίμια».

Σχολιάζοντας την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε: «Μόλις δημοσιεύτηκε αυτή η φωτογραφία, καθώς είναι σε εξέλιξη η επίσκεψη του Μητσοτάκη σε Κω και Ψέριμο. Δημοσίευσε πριν από λίγο αυτήν την φωτογραφία. Έγραψε ο ίδιος ‘εκεί που το γαλάζιο της θάλασσας συναντά το γαλάζιο της σημαίας’. Είναι η επίσκεψή του στα νησιά, σε απόσταση 8 μιλίων από την Αλικαρνασσό. Η Ψέριμος, όπως και τα Ίμια σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης είναι υπό την τουρκική κυριαρχία, έτσι δεν είναι;».

Στο στόχαστρο των συντακτών μπήκε και η πρωτοβουλία κατοίκων να γεμίσουν το νησί με ελληνικές σημαίες. Μια πρωτοβουλία του καπετάν Μιχάλη Αρβύθη, με την στήριξη των Γιάννη Ανατολίτη και Μάικ Μαύρου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου