Η Μεγάλη Βρετανία θα φέρει δεύτερη λίστα με «non grata» πολιτικούς, επιχειρηματίες και όλων εκείνων που υπονομεύουν το κράτος δικαίου στην Αλβανία.
Τη δήλωση έκανε ο Βρετανός πρέσβης στην Αλβανία, Alastair King-Smith, ο οποίος σε συνέντευξή του στο TCH είπε ότι οι «non grata» ανακοινώσεις θα έρθουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο ανώτερος διπλωμάτης είπε ότι θα γίνουν παρόμοιες ενέργειες, αλλά τα ονόματα, όπως είπε, δεν δημοσιοποιούνται για κάποιους νομικούς λόγους.
Ο πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα παραδέχτηκε δημοσίως στις 22 Ιουλίου ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Αγγλία.
Ποιος είναι ο αριθμός των Αλβανών που κηρύχθηκαν «non grata» από το Ηνωμένο Βασίλειο;
«Είδατε το άρθρο του Sir Stuart Peache, Ειδικού Απεσταλμένου του Πρωθυπουργού για τα Δυτικά Βαλκάνια, πριν από λίγες εβδομάδες, που ανήγγειλε το πρώτο κύμα απαγόρευσης ατόμων από τα Δυτικά Βαλκάνια και την Αλβανία. Το πρώτο κύμα περιελάμβανε πολλά άτομα υψηλού προφίλ από την Αλβανία με διεφθαρμένους και εγκληματικούς δεσμούς που δεν είναι ευπρόσδεκτοι να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Θα συνεχίσουμε να κάνουμε παρόμοιες ενέργειες σε αυτό το θέμα. Δεν δημοσιεύουμε ονόματα για κάποιους νομικούς λόγους. Αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να μιλήσω για τον αριθμό τους ή τα ονόματα αυτών των ατόμων. Εναπόκειται στους ιδιώτες να αυτοδηλωθούν. Αυτό δεν είναι για ένα άτομο. Αυτό γίνεται για να τεθεί τέλος στην ατιμωρησία, να τεθούν ενώπιον της ευθύνης και να σταματήσουν εκείνοι με εγκληματικές διασυνδέσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς, που πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν συνέπειες.»
Μπορείτε να μας πείτε αν θα υπάρξει δεύτερο κύμα «non grata» που θα μπει στην Αγγλία;
«Χρειάζεται χρόνος για να φτάσουμε σε ορισμένα πρότυπα και στη συνέχεια να καταλήξουμε στη λήψη αποφάσεων. Αυτού του είδους τις απαγορεύσεις αναλαμβάνει ο Υπουργός Εσωτερικών, ενώ οι κυρώσεις κατά της διαφθοράς από τον Υπουργό Εξωτερικών και, ευρύτερα, αυτές που σχετίζονται με το δικαστικό σύστημα από ανεξάρτητους εισαγγελείς.
Θα δείτε περισσότερα για αυτό αργότερα φέτος. Αυτό θα είναι κάτι που θα γίνει ρουτίνα. Μόλις έρθουν στο φως στοιχεία, αναφορές από δημοσιογράφους ή άλλους, θα δούμε ποιες ενέργειες θα λάβουμε για να βοηθήσουμε τον απώτερο στόχο του τερματισμού της ατιμωρησίας.
Ακούσαμε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει σχέδια να επεκτείνει και να εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις με την Αλβανία. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη και κυρίως, σε οικονομικό επίπεδο;
«Αναγνωρίζουμε τη σημασία της Αλβανίας από πολλές απόψεις. Τη θαυμάζουμε, καθώς η Αλβανία είναι ένας από τους καλύτερους εταίρους μας στο θέμα που σχετίζεται με τη ρωσική κατοχή της Ουκρανίας. Αυτό που κάνει η Αλβανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πρωταθλητισμός στην αναζήτηση λογοδοσίας και σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά. Όμως, ως ισχυροί φίλοι και σύμμαχοι, θα πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον οικονομικά, όπως είπατε. Επιτρέψαμε την επένδυση δύο δισεκατομμυρίων λιρών για να συμβάλουμε στη μείωση του κόστους και στη βελτίωση της συμμετοχής των βρετανικών επιχειρήσεων και υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών και άλλων τομέων.
Αυτό σημαίνει ότι θα δείτε περισσότερες βρετανικές επενδύσεις εδώ. Ανοίξαμε την ευκαιρία για αναπτυξιακή βοήθεια, θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε τον αντίκτυπο, αλλά θα βοηθήσει να έρθουν επενδύσεις 100 εκατομμυρίων δολαρίων για βοήθεια στην Αλβανία και στα Δυτικά Βαλκάνια. Θα μας δείτε τώρα να είμαστε ισχυρός εταίρος στην ανάπτυξη της Αλβανίας.»
Ο μεγάλος αριθμός Αλβανών που φτάνουν λαθραία στην Αγγλία είναι ο τίτλος των μέσων ενημέρωσης στη χώρα σας τις τελευταίες 10 ημέρες. Τι ανησυχίες έχει προκαλέσει αυτό στην κυβέρνησή σας;
«Ανησυχούμε πολύ. Είναι ένα αυξανόμενο φαινόμενο στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Το θέμα αυτό έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες ως αποτέλεσμα του μεγάλου αριθμού Αλβανών που διασχίζουν το κανάλι με σκάφη. Αυτό είναι το τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού που ανέλαβαν οι άνθρωποι εδώ και αλλού. Είναι ένα επικίνδυνο ταξίδι που δεν το προτείνουμε. Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτούς τους ανθρώπους υπόσχονται μια ψεύτικη εικόνα για το τι θα βρουν όταν φτάσουν. Αυτό πρέπει πραγματικά να σταματήσει.»
Έκθεση στρατιωτικών πληροφοριών που δημοσιεύτηκε στην «Mail on Sunday» αναφέρει ότι 4 στους 10 ανθρώπους που έφτασαν είναι Αλβανοί. Αυτό ισχύει μόνο για την περίοδο 1 Ιουνίου-12 Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Συνολικά 1.075 άτομα. Έχετε κάνει μια εκτίμηση γιατί αυτές τις εβδομάδες βλέπουμε ένα τεράστιο κύμα ανθρώπων να φθάνει στην Αγγλία με αυτόν τον τρόπο;
«Μας ανησυχεί πολύ αυτό γιατί είναι σαφές ότι οι εγκληματικές ομάδες επωφελούνται από την εμπορία ανθρώπων. Δεν είναι μόνο οι νέοι που αποφασίζουν να το κάνουν μόνοι τους. Βοηθούνται και εκμεταλλεύονται. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη μέθοδος εγκληματικών ομάδων στο να βγάλουν χρήματα. Όλοι μαζί πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το σταματήσουμε και οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις.»
Μόλις είπατε μαζί. Με αυτό εννοείτε ότι χρειάζεστε τη βοήθεια της αλβανικής κυβέρνησης και των αλβανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου για να συνεργαστούν μαζί σας;
«Φυσικά. Συνεργαζόμαστε στενά με όλες τις αρχές στην Ευρώπη, εταίρους συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας.
Είχαμε πολλές συζητήσεις για αυτό από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου πριν από ένα χρόνο, μιλώντας με την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Θα συναντηθώ με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή. Συζητάμε τακτικά για το πώς να εργαστούμε καλύτερα εδώ στην Αλβανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο ή αλλού για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος. Δεν είναι μόνο η συνεργασία με την αστυνομία. Υπάρχει ανάγκη για εκτεταμένη συνεργασία με τις κοινότητες για να σταματήσει αυτό.
Σε ποινικές υποθέσεις αυτού του τομέα, θα πρέπει να υπάρχουν ποινές. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο σε συνεργασία.
Χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, έχετε κοινές έρευνες μεταξύ Αλβανικής και Αγγλικής Αστυνομίας για την καταστροφή εγκληματικών ομάδων ;
Είχαμε πολλές συζητήσεις για το πώς να προχωρήσουμε σε αυτό. Δεν θα μπω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες. Στο Λονδίνο βρέθηκε πριν από λίγες εβδομάδες ο Γενικός Διευθυντής της Αλβανικής Αστυνομίας. Μιλήσαμε με το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλες αρχές. Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα. Πολλά τμήματα του συστήματός μας θα συνεργαστούν αναλαμβάνοντας δράση.
Τι θα κάνει η σημερινή κυβέρνηση και η νέα τον Σεπτέμβριο για αυτό το θέμα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα;
Χαίρομαι που αναφέρατε το μακροπρόθεσμο. Αυτό είναι κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας, όπως ήταν εδώ και πολύ καιρό και θα συνεχίσει να είναι. Δεν υπάρχουν μόνο βραχυπρόθεσμες λύσεις με τη συμμετοχή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, αν και αυτό είναι κρίσιμο. Πρέπει να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα σκεπτόμενοι θετικά προληπτικά μέτρα που φέρνουν εναλλακτικές λύσεις. Είναι σημαντικό να μην καταλήξουμε στο σημείο όπου οι άνθρωποι σκέφτονται να εγκαταλείψουν μόνο αυτές τις περιοχές. Πολλοί Αλβανοί εγκαταλείπουν υπανάπτυκτες περιοχές από τα βόρεια της χώρας και από άλλες περιοχές. Είναι λυπηρό που ο κόσμος αισθάνεται ότι η μόνη λύση είναι να φύγει παράνομα και συχνά εμπλέκεται σε θέματα ναρκωτικών και εγκληματικότητας.
Σχόλια