«Βασιστείτε στο ΝΑΤΟ για να σας κρατήσει ασφαλείς»

«Βασιστείτε στο ΝΑΤΟ για να σας κρατήσει ασφαλείς»

Η βάση στο Πόρτο Ρομάνο θα είναι η δεύτερη που δημιουργεί το ΝΑΤΟ στην Αλβανία- Η πρώτη είναι αεροπορική στην Κουτσόβα, όπου το ΝΑΤΟ χρηματοδοτεί με 50 εκατομμύρια ευρώ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι αξιολογείται σοβαρά η συγχρηματοδότηση της δημιουργίας ναυτικής στρατιωτικής βάσης στο Πόρτο Ρομάνο του Δυρραχίου.

Σε συνέντευξή του στη Vijesti του Μαυροβουνίου, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι ειδικοί του Βορειοατλαντικού οργανισμού εξετάζουν την προσφορά της Αλβανίας. Είπε ότι μετά τη μελέτη, οι ειδικοί θα δώσουν συμβουλές και προτάσεις ανάλογα με τη στρατιωτική κατάσταση.

«Χαιρετίζουμε τις προσφορές των συμμάχων για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ. Οι ειδικοί μας πρέπει να εξετάσουν όλες αυτές τις προσφορές και στη συνέχεια να δώσουν συμβουλές ανάλογα με τις στρατιωτικές συνθήκες. Η νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ, η οποία εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για τη συμμαχία μας. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προωθεί τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών προσπαθειών της KFOR, του αρχηγείου μας στο Σαράγεβο και του γραφείου στο Βελιγράδι. Η ασφάλεια και η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια είναι σημαντικές για το ΝΑΤΟ και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Η βάση στο Πόρτο Ρομάνο θα είναι η δεύτερη που δημιουργεί το ΝΑΤΟ στην Αλβανία. Η πρώτη είναι αεροπορική στην Κουτσόβα, όπου το ΝΑΤΟ χρηματοδοτεί με 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα επιβεβαίωσε ότι στο λιμάνι του Δυρραχίου, στο Πόρτο Ρομάνο, εκτός από το εμπορικό και εμπορικό σκέλος, σχεδιάζεται η κατασκευή στρατιωτικής βάσης του ΝΑΤΟ, για την οποία το τελευταίο έχει κληθεί να τη χρηματοδοτήσει.

«Σημαντική σύμμαχος η Τουρκία»

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στην αποδοχή των δύο νέων μελών του ΝΑΤΟ, Σουηδίας και Φινλανδίας και εξήρε τη στάση της Τουρκίας.

«Συγχαίρω όλους τους συμμάχους που προχώρησαν τόσο γρήγορα στην αποδοχή των φινλανδικών και σουηδικών αιτήσεων για ένταξη και ευχαριστώ την Τουρκία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την εποικοδομητική τους προσέγγιση. Το τριμερές μνημόνιο που υπογράφηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης κατέστησε δυνατή την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης.

Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός και πολύτιμος σύμμαχος. Διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία, συνορεύει με το Ιράκ, τη Συρία και τη Μαύρη Θάλασσα.

»Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του ISIS. Κανένας άλλος σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερο από την τρομοκρατία, δεν είναι περισσότερο εκτεθειμένος στην αστάθεια και τη βία από τη Μέση Ανατολή, και κανένας άλλος σύμμαχος δεν έχει δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από την Τουρκία. Η Τουρκία παρέχει επίσης ουσιαστική συνεισφορά στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, με αεροπορικές βάσεις για τον αγώνα μας κατά του ISIS, συμβάλλει στις επιχειρήσεις μας στο Κοσσυφοπέδιο και στις συμβουλευτικές μας δραστηριότητες για την υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Η Τουρκία είναι ένας αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, συνεργαζόμενη με άλλους συμμάχους για την επίλυση των πιο πιεστικών προκλήσεων ασφαλείας», είπε σύμφωνα με το δημοσίευμα.

pentapostagma.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου