Έντονη ανησυχία από τα βρετανικά ΜΜΕ για τις μεγάλες διελεύσεις Αλβανών προς το Ηνωμένο Βασίλειο

Έντονη ανησυχία από τα βρετανικά ΜΜΕ για τις μεγάλες διελεύσεις Αλβανών προς το Ηνωμένο Βασίλειο

Έντονη ανησυχία εκφράζουν και τα βρετανικά ΜΜΕ για τις μαζικές ροές λαθρομεταναστών που μπαίνουν στην Αγγλία μέσω της Μάγχη, οι οποίοι 4 στους 10 είναι Αλβανοί.

Η βρετανική LBC αναφέρει, σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι άνθρωποι προέρχονται από το βαλκανικό κράτος σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα καταγωγής.

Εννέα συμμορίες εμπορίας ανθρώπων, με κωδικές ονομασίες όπως "Dragon" και "Lotus", έχουν εντοπιστεί και χρησιμοποιούν ακόμη και κινεζικές εταιρείες για να μεγαλώσουν τα σκάφη λαθρεμπορίας.

Η επίσημη έκθεση, που συντάχθηκε μετά από επιχείρηση επιτήρησης του Βασιλικού Ναυτικού, καταλήφθηκε αμέσως από πολιτικά πρόσωπα για να χλευάσουν τους ισχυρισμούς ότι πολλοί από τους λαθρομετανάστες φεύγουν από τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο χώρες για να βρουν ασφάλεια.

Ο Iain Duncan Smith, ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών, δήλωσε στη Mail on Sunday: «Αυτό είναι θετική απόδειξη ότι η απειλή που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ζήτημα ασύλου, είναι ζήτημα οικονομικής μετανάστευσης, που οδηγεί αυτούς τους διακινητές στην κατάχρηση του συστήματος ασύλου και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

«Αυτό είναι απολύτως σαφές – μπροστά σε όλους εκείνους της φιλελεύθερης αριστεράς που καίγονται να αφήσουμε κανέναν να μπει – ότι αυτό είναι ένα οικονομικό ζήτημα και, ως εκ τούτου, είναι μάταιο να συνεχίσουμε με το πρόγραμμα της Ρουάντα».


Ωστόσο, τα στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας που δόθηκαν επίσημα έδειξαν ότι από τα 18.000 άτομα που έχουν ήδη πραγματοποιήσει διέλευση φέτος, τα 12.840 άτομα το έκαναν μετά την ανακοίνωση της Πρίτι Πατέλ για τη συμφωνία της Ρουάντα στις 14 Απριλίου.

Είχε θεωρηθεί ως αποτρεπτικός παράγοντας.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι 1.075 Αλβανοί αποτελούσαν το 37,5% των 2.863 ατόμων που διέσχισαν μεταξύ 1ης Ιουνίου και 12 Ιουλίου. Η Αλβανία βρίσκεται σε ειρήνη, σε αντίθεση με μέρη που άλλοι μετανάστες πιστεύεται ότι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή ή την Αφρική, ωστόσο έχει υψηλά επίπεδα φτώχειας.

Η συμμορία Dragon ήταν η πιο δραστήρια, πραγματοποιώντας 18 διελεύσεις με 887 άτομα, μεταξύ των οποίων και 278 Αλβανοί, και πιστεύεται ότι εργάζεται κοντά στην πόλη Gravelines, κοντά στο Calais και τη Dunkirk. Ωστόσο, έχει στοχοποιηθεί με 39 συλλήψεις σε όλη την Ευρώπη.

Οι συμμορίες χρησιμοποιούν το TikTok για να διαφημιστούν και χρεώνουν περίπου 5.500 £ ανά άτομο.

Αλλά η έκθεση εγείρει επίσης ανησυχίες σχετικά με τους πόρους.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: "Η αύξηση των επικίνδυνων διελεύσεων της Μάγχης είναι απαράδεκτη. Οι άνθρωποι πρέπει πάντα να ζητούν άσυλο στην πρώτη ασφαλή χώρα που φτάνουν, αντί να ρισκάρουν τη ζωή τους και να περιστοιχίζουν τις τσέπες των αδίστακτων εγκληματικών συμμοριών για να διασχίσουν τη Μάγχη.

«Σύμφωνα με τη νέα μας Σύμπραξη Μετανάστευσης και Οικονομικής Ανάπτυξης με τη Ρουάντα, συνεχίζουμε τις προετοιμασίες για τη μετεγκατάσταση όσων κάνουν επικίνδυνα, περιττά και παράνομα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, βοηθώντας τελικά να σωθούν ζωές αποτρέποντας άλλους».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου