1 στους 3 Αλβανούς υποφέρει από επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

1 στους 3 Αλβανούς υποφέρει από επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Περίπου 1 στους 3 Αλβανούς υποφέρει από επισιτιστική ανασφάλεια λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.

Τα τελευταία στοιχεία της έκθεσης «The State of Food Security and Nutrition in the World in 2022» που δημοσιεύτηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν ότι ο μέσος όρος τα έτη 2019-2021 του ποσοστού του πληθυσμού που εμπίπτει ο δείκτης που ονομάζεται «επικράτηση της επισιτιστικής ανασφάλειας» είναι 30,9 τοις εκατό.

Αν διαιρέσουμε αυτό το ποσοστό και πάρουμε μόνο το μέρος εκείνων που έχουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, ο δείκτης που καταγράφει η Αλβανία είναι 7,7 τοις εκατό για τα τελευταία τρία χρόνια.

Στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης όπου καταμετρώνται πολλές χώρες, η Αλβανία είναι αυτή με το υψηλότερο επίπεδο πληθυσμού που έχει ήπια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια. Τα Σκόπια αντιπροσωπεύουν το 20,9% του πληθυσμού το 2019-2021, ενώ η Σερβία το 14,1%. Μετά από αυτούς ακολουθεί το Μαυροβούνιο με 14%, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 12,6% και η Κροατία με 11,4%. Η Δυτική Ευρώπη έχει σημειώνει μόνο 4,4 τοις εκατό.

Η έκθεση εξηγεί τι είναι στην πραγματικότητα αυτός ο δείκτης και πώς υπολογίζεται. Η επισιτιστική ανασφάλεια που μετράται με αυτόν τον δείκτη περιορίζεται στην πρόσβαση ατόμων ή οικογενειών σε τρόφιμα λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων. Η σοβαρότητα της επισιτιστικής ανασφάλειας μετράται με δεδομένα που συλλέγονται από την ενότητα έρευνας Κλίμακα Εμπειρίας Επισιτιστικής Ανασφάλειας (FIES-SM), ένα σύνολο οκτώ ερωτήσεων που ζητά από τους ερωτηθέντες να αναφέρουν τις συνθήκες και τις εμπειρίες τους σχετικά με την περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου