Βούτσιτς για Κόσοβο: «Δεν τα παρατάμε!»

Βούτσιτς για Κόσοβο: «Δεν τα παρατάμε!»

Σε δήλωση για τα ΜΜΕ προέβη το πρωί της Κυριακής στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπου μίλησε για τα άλυτα ζητήματα με το Κόσοβο.

Ο Βούτσιτς παρουσίασε πολλές φωτογραφίες, μία από τις οποίες ήταν ένα μπλουζάκι με τον χάρτη του Κοσσυφοπεδίου και πάνω της τη σερβική σημαία με την επιγραφή «нема испоруке», που σημαίνει ότι δεν τα παρατάμε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είπε ότι ποτέ δεν βρέθηκε σε πιο περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση με το Κόσοβο από σήμερα, γράφει το Euronews Σερβίας.

Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε από τους Αλβανούς να συνέλθουν και οι Σέρβοι να μην αντιδρούν στις προκλήσεις.

«Ζητώ επίσης από τους εκπροσώπους των ισχυρών χωρών να δώσουν λίγη προσοχή στο διεθνές δίκαιο και στην επιτόπια πραγματικότητα και να μην επιτρέψουν στους προστατευόμενους τους να προκαλέσουν σύγκρουση. Ζητώ και προσεύχομαι να διατηρηθεί η ειρήνη. Έχω κάνει πολλές συνομιλίες από το βράδυ, ειδικά με τον Λάιτσακ, αν κάποιος πιστεύει ότι η 17η Μαρτίου μπορεί να συμβεί ξανά, δεν θα συμβεί», είπε ο πρόεδρος.

Μεταξύ άλλων, ο Βούτσιτς χαρακτήρισε ακατανόητη την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου για αμοιβαιότητα για πινακίδες και έγγραφα οχημάτων.

Από την 1η Αυγούστου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, θα ξεκινήσει η οργάνωση της διαδικασίας για την αντικατάσταση παράνομων πινακίδων κυκλοφορίας με «RKS» στο Κοσσυφοπέδιο, σε όλα τα Κέντρα Εγγραφής Οχημάτων.

Επίσης, από τη Δευτέρα, στους πολίτες της Σερβίας που θα εισέλθουν στο Κόσοβο θα παρέχεται «έγγραφο εισόδου/εξόδου».

Το Κοσσυφοπέδιο εντός της επικράτειάς του ακυρώνει τα έγγραφα που εκδίδονται από τις σερβικές αρχές, ως μέτρο αμοιβαιότητας έναντι του κράτους που δεν αναγνωρίζει τα έγγραφα ταυτότητας που εκδίδονται από το Κοσσυφοπέδιο

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου