Την ακύρωση του προγράμματος «πώλησης» αλβανικής ιθαγένειας σε επενδυτές ζητάει η ΕΕ

Την ακύρωση του προγράμματος «πώλησης» αλβανικής ιθαγένειας σε επενδυτές ζητάει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από την αλβανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιο πώλησης της αλβανικής υπηκοότητας. Η αντιπολίτευση επιμένει ότι η εφαρμογή αυτού του καθεστώτος θα έβλαπτε την εθνική ασφάλεια, ενώ ανεξάρτητοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι αυτό το καθεστώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επενδυτές της αγοράς ακινήτων στην Αλβανία και με αυτόν τον τρόπο ο κρατικός προϋπολογισμός να ωφεληθεί ελάχιστα από την επένδυση, διότι το μεγαλύτερο μέρος θα πάει σε ιδιωτικές τσέπες.

Τον Νοέμβριο του 2019, ο Έντι Ράμα παρουσίασε το σχέδιο «Ιθαγένεια μέσω Επενδύσεων». Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Ιθαγένεια, στο Λονδίνο, ο Ράμα υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι η Αλβανία είναι υποψήφια χώρα για την ΕΕ, ενώ υποσχέθηκε απαλλαγή από φόρους για περίοδο 10 ετών και πολλά άλλα φορολογικά οφέλη.

Τρία χρόνια αργότερα, η Αλβανία έχει κάνει μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ενώ το Μαυροβούνιο άρχισε να πουλά χρυσά διαβατήρια το 2020, η Αλβανία εξακολουθεί να το σκέφτεται. Το 2020 εγκρίθηκε νέος νόμος «Περί Ιθαγένειας» και το 2022 εγκρίθηκαν 2 αποφάσεις που καθορίζουν τα κριτήρια απόκτησης αλβανικής υπηκοότητας για τη συνεισφορά στον τομέα της εκπαίδευσης, της επιστήμης, του αθλητισμού, της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά όχι ακόμη πράσινο φως για επενδύσεις.

Το πρόγραμμα «Citizenship by Investment» έχει θορυβήσει την ΕΕ, η οποία απαιτεί την ακύρωσή του. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα μέσα Μαΐου 2022 στο ψήφισμα για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία, σημείο 32, ζητά: «Να εγκαταλειφθεί το καθεστώς «Ιθαγένεια για επενδύσεις», το οποίο μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια, το ξέπλυμα χρήματος, τη διαφθορά και φοροδιαφυγής».

Δύο εβδομάδες μετά τη δημοσίευση του ψηφίσματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών και ζήτησε εκ νέου την άμεση διακοπή του καθεστώτος «Ιθαγένεια με επένδυση». Όμως, ένα μήνα μετά την υποβολή της επιστολής, το γραφείο της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Τίρανα επιβεβαιώνει ότι δεν έχει λάβει καμία απάντηση από τον Αλβανό Υπουργό Εσωτερικών σχετικά με αυτό το αίτημα.

«Θα θέλαμε να επαναλάβουμε την ανησυχία μας για τις προοπτικές δημιουργίας από την Αλβανία ενός ειδικού προγράμματος για την απόκτηση ιθαγένειας μέσω επενδύσεων και τα πρόσφατα βήματα που έλαβε η κυβέρνησή σας για τη συνέχιση της εφαρμογής ενός τέτοιου προγράμματος».

Έτσι ξεκινά η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 30 Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Όπως γράφεται σε αυτή την επιστολή, βάσει αυτών των εξελίξεων, στις 28 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στα κράτη μέλη της ΕΕ, που εφαρμόζουν το σύστημα παροχών ιθαγένειας μέσω επενδύσεων, να τα ακυρώσουν αμέσως, ακόμη και να ξεκινήσουν έρευνες για τους «επενδυτές», που είχαν επωφεληθεί από τις αντίστοιχες ιθαγένειες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου