Τα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ γιορτάζει η Αλβανία

Τα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ γιορτάζει η Αλβανία

Ο πρόεδρος της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, συνεχάρη τους Αλβανούς για την 100ή επέτειο των σχέσεων με τις ΗΠΑ, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, όπου εκφράζει την ευτυχία και την περηφάνια του για τις σχέσεις και τη συνεργασία με τους Αλβανούς. Το βίντεο-μήνυμα του αρχηγού του Λευκού Οίκου μεταδόθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα με αφορμή την 100η επέτειο των σχέσεων των δύο χωρών.

Μεταξύ άλλων, ο Μπάιντεν τόνισε τη βοήθεια που δίνει η Αλβανία στην Ουκρανία ή ακόμα και το καταφύγιο των Αφγανών στα χρόνια του πολέμου.

«Καθώς γιορτάζουμε τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Αλβανίας, είμαι χαρούμενος για τη συνεργασία μας. Σήμερα, η Αλβανία και οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και κοιτάμε προς το μέλλον, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Αλβανία για να ακολουθήσουν την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Αλβανία είναι επίσης υποστηρικτής της Ουκρανίας και θέλω να ευχαριστήσω τον λαό της Αλβανίας για αυτήν την υποστήριξη και για τη φιλοξενία του και θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τις σχέσεις μας μαζί σας ισχυρές, για να πολεμήσουμε το κακό για το μέλλον των παιδιών μας», είπε. Μπάιντεν.


Ο Ράμα είπε ότι το γεγονός ότι η Αλβανία είναι η πολιτική βάση των ΗΠΑ είναι κάτι σταθερό που ο Ενβέρ Χότζα απέφευγε για 50 χρόνια. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο κομμουνισμός ήταν η καθοριστική περίοδος που ώθησε τους Αλβανούς να αγαπήσουν τις ΗΠΑ και να μην την αρνηθούν.

Η Αμερικανή πρέσβης Γιούρι Κιμ εξέφρασε, επίσης, την περηφάνια της για την Αλβανία. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Κιμ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν αμφιταλαντεύτηκαν ποτέ στην πίστη τους για την Αλβανία.

«Ήταν μια δάδα που δεν επιτρεπόταν ποτέ να σβήσει. Καθώς σηματοδοτούμε έναν αιώνα σχέσεων, πρέπει να εκτιμήσουμε ιδιαίτερα τους Αλβανούς που θυσιάζουν τη ζωή τους. Ήμασταν περήφανοι που σας υποστηρίξαμε όταν ελευθερωθήκατε από τις αλυσίδες του καθεστώτος. Περήφανοι που μπήκατε στο ΝΑΤΟ. Και πάλι περήφανοι που γιορτάζουμε μαζί σας και που ξεκινήσατε επίσημα τις διαπραγματεύσεις.», δήλωσε η Κιμ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου