Το Forbes παραλληλίζει τη διαμαρτυρία στα Τίρανα με αυτήν στη Σρι Λάνκα

Το Forbes παραλληλίζει τη διαμαρτυρία στα Τίρανα με αυτήν στη Σρι Λάνκα

Το έγκριτο αμερικανικό περιοδικό «Forbes» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς κάνει τον παραλληλισμό της διαμαρτυρίας στην Αλβανία με εκείνη της Σρι Λάνκα, όπου πολίτες ανέτρεψαν την κυβέρνηση, υποχρεώνοντας την παραίτηση του πρωθυπουργού και του προέδρου της χώρας.

Αιτία της διαμαρτυρίας και στις δύο χώρες ήταν ακριβώς ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος έχει αυξήσει κατά πολύ το κόστος ζωής των πολιτών.

Αναφερόμενος στη διαμαρτυρία της 7ης Ιουλίου, το «Forbes» γράφει ότι χιλιάδες Αλβανοί πραγματοποίησαν πορεία στα Τίρανα την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας από την κυβέρνηση να παραιτηθεί λόγω της διαφθοράς και της μαζικής αύξησης των τιμών για τον καταναλωτή.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται και στην αύξηση του επιτοκίου από την Τράπεζα της Αλβανίας στο 1,25%, ενώ ο επίσημος πληθωρισμός για τον μήνα Ιούνιο ήταν 6,7%.

Το ίδιο και στη Σρι Λάνκα, όπου ο πληθωρισμός έφτασε το 54,6% για τον μήνα Ιούνιο, ενώ η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 15,5%. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι στη Σρι Λάνκα χάνουν αποταμιεύσεις, ενώ οι αποπληρωμές του χρέους έχουν αυξηθεί, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε να χαλιναγωγήσει το εξωτερικό χρέος και το ΔΝΤ απαίτησε να αυξήσει τους φόρους και να καταπολεμήσει τη διαφθορά ως προϋπόθεση για τη λήψη δανείου για να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία.

Το περιοδικό Forbes αναφέρεται επίσης σε διαδηλώσεις στην Αργεντινή, την Κένυα, τον Παναμά, την Γκάνα, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Κίνα, όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις υψηλές τιμές και το κόστος ζωής.


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου