Βελτιώσεις στη μάχη ενάντια στη διαφθορά ζητά ο CoE στην Αλβανία

Βελτιώσεις στη μάχη ενάντια στη διαφθορά ζητά ο CoE στην Αλβανία

Οι εισηγητές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) για την Αλβανία, Joseph O'Reilly (Ιρλανδία, EPP/CD) και Asim Mollazada (Αζερμπαϊτζάν, EC/DA), χαιρέτησαν την αξιοσημείωτη πρόοδο στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά τόνισε την ανάγκη για συνεπή εφαρμογή για την παραγωγή των απτών αποτελεσμάτων που αναμένει η αλβανική κοινωνία, κατά την επίσκεψή τους την περασμένη εβδομάδα.

«Το γεγονός ότι η Αλβανία εξακολουθεί να έχει πολύ χαμηλές βαθμολογίες στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας και μάλιστα έπεσε στην κατάταξη το 2021 υπογραμμίζει την επιμονή της διαφθοράς στην Αλβανία και την ανάγκη για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση αυτής της απειλής για τη λειτουργία των αλβανικών δημοκρατικών θεσμών», τόνισαν οι συνεισηγητές.

Παρά τη συνεχιζόμενη πρόοδο όσον αφορά τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, το περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης παραμένει πηγή ανησυχίας για τους εισηγητές.

Ταυτόχρονα, προέτρεψαν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης να δημιουργήσουν ένα κατάλληλο σύστημα μηχανισμών αυτορρύθμισης για την ενίσχυση της ηθικής αναφοράς.
Ωστόσο, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζει το εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον κίνδυνο αυτό να διαχυθεί στο εθνικό πολιτικό περιβάλλον, υπονομεύοντας την πλουραλιστική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.

«Όλες οι δημοκρατίες χρειάζονται μια αντιπολίτευση που λειτουργεί σωστά για να διασφαλιστεί ένα σωστό σύστημα ελέγχων και ισορροπιών. Ως εκ τούτου, προτρέπουμε το Δημοκρατικό Κόμμα να ξεπεράσει τις εσωτερικές του διαφορές και να παίξει σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας. Σε αυτό πρέπει να εμπλακούν όλες οι πλευρές», τόνισαν..

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου