Το δημαρχείο των Τιράνων μια κοίτη διαφθοράς - Πόσο «κοστίζει» μία υπηρεσία

Το δημαρχείο των Τιράνων μια κοίτη διαφθοράς - Πόσο «κοστίζει» μία υπηρεσία

10 άτομα συνελήφθησαν και δύο έχουν κηρυχθεί καταζητούμενα μετά τις υποκλοπές που διέπραξαν στο δήμο Τιράνων. Για να εξασφαλίσουν μια θέση στο νεκροταφείο, οι πολίτες κλήθηκαν να πληρώσουν έως και 400 ευρώ, ενώ για άδεια ανοικοδόμησης έπρεπε να πληρώσουν περίπου 2.000 ευρώ.

Η Εισαγγελία των Τιράνων ανακάλυψε σκάνδαλο στο δημαρχείο της αλβανικής πρωτεύουσας για παραχώρηση θέσεων σε νεκροταφεία και για άδειες ανοικοδόμησης.

Για να εξασφαλίσεις μια θέση στα νεκροταφεία Sharra ή Tufina, έπρεπε να πληρώσεις (σαν δωροδοκία) από 30.000 έως 50.000 νέα λεκ, ενώ για να εξασφαλίσεις άδεια κατασκευής ή ανοικοδόμησης λόγω του σεισμού στον Δήμο Τιράνων, η δωροδοκία ήταν 200.000 νέα λεκ.

Το διεφθαρμένο σχέδιο ανακαλύφθηκε από την Εισαγγελία Τιράνων και τη Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος της Κρατικής Αστυνομίας, οι οποίοι συνέλαβαν 10 άτομα ενώ άλλοι δύο κηρύχθηκαν καταζητούμενοι.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο υπεύθυνος του τομέα των δημόσιων νεκροταφείων του δήμου Τιράνων, Eljodor Ndihini, καθώς και στελέχη του βοηθητικού προσωπικού αυτού του τμήματος. Έχουν συλληφθεί και ορισμένοι μεσίτες.

Την έρευνα ακολούθησε ο εισαγγελέας Bledar Valikaj, ο οποίος εξέδωσε διάταγμα σύλληψης για 12 άτομα, εκ των οποίων τα 10 συλλήφθηκαν μέχρι το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι συλληφθέντες σε συνεργασία μεταξύ τους, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη γης για τάφους στα νεκροταφεία Tufina και Sharra, έναντι χρηματικής αμοιβής που κυμαίνεται από 30.000 έως 50.000 νέα λεκ, κατέστησαν δυνατή την παροχή μιας θέσης σε πολίτες που «πλήρωναν».

Όμως άλλο ένα σκάνδαλο ήρθε στο φως από τις υποκλοπές.

Άσκησαν παράνομη επιρροή σε διάφορους κρατικούς λειτουργούς επιτρέποντας την έκδοση αδειών οικοδομής και ανοικοδόμησης κοντά στον Δήμο Τιράνων έναντι πληρωμής 200.000 νέων λεκ, την έκδοση πιστοποιητικών ιδιοκτησίας στο ASHK, ακόμη και παροχή πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του Covid 19 και εάν οι δικαιούχοι εμβολιάζονταν έναντι πληρωμής ύψους 30.000 νέων λεκ. Eπίσης έναντι πληρωμών μπορούσαν να εκδώσουν δάνειο με ευνοϊκούς όρους κοντά στον δήμο Τιράνων.

Οι συλληφθέντες είναι οι Eljodor Ndini, Xhemal Mena, Latif Shehu, Gazment Daja, Bujar Lica, Alban Ajazi, Endrin Milla, Fatjon Gjonaj, Julan Cukaj και η Roza Ndoj, καθώς και οι Shaqir Nika και Fabjan Gjonaj που καταζητήθηκαν για τα ποινικά αδικήματα: "Παθητική διαφθορά, ατόμων που ασκούν δημόσια καθήκοντα", "Άσκηση παράνομης επιρροής σε πρόσωπα που ασκούν δημόσια καθήκοντα", "Παράνομη δόμηση, Ενεργητική διαφθορά προς πρόσωπα που ασκούν δημόσια καθήκοντα και "Κατάχρηση εξουσίας", που πραγματοποιείται σε συνεργασία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου