Πόσοι Έλληνες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο

Πόσοι Έλληνες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο

Η ελληνική διασπορά είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Από την αρχαιότητα, οι Έλληνες ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, φτιάχνοντας τα σπίτια τους σε χώρες μακριά από την πατρογονική γη τους. Όσον αφορά τον υπολογισμό του αριθμού των Ελλήνων που ζουν τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συσκοτίζουν τον πραγματικό αριθμό, όπως η αφομοίωση με τον πολιτισμό μιας άλλης χώρας, ο προσηλυτισμός σε άλλες θρησκείες, οι αλλαγές ονόματος και οι γάμοι με άτομα μη ελληνικής καταγωγής. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η ίδια η Ελλάδα έχει σήμερα πληθυσμό 10.322.026 κατοίκους.

Πρόσφατες εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού δείχνουν ότι υπάρχουν περισσότεροι από 5.000.000 άνθρωποι ελληνικής καταγωγής που ζουν εκτός των ελληνικών συνόρων διασκορπισμένοι σε περίπου 140 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον δεκαπέντε εκατομμύρια Έλληνες που ζουν σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Οι χώρες με τα περισσότερα άτομα ελληνικής καταγωγής εκτός Ελλάδας είναι η Αλβανία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες κατοικεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός ελληνικής καταγωγής με πάνω από τρία εκατομμύρια Ελληνοαμερικανούς, κυρίως μετανάστες τρίτης ή τέταρτης γενιάς, να διαμένουν στη χώρα.

Παρά τον μεγάλο αριθμό ατόμων ελληνικής καταγωγής που ζουν στην Αμερική, μόνο περίπου 300.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ μιλούν την ελληνική γλώσσα.

Αριθμώντας σχεδόν 400.000, οι Ελληνοαυστραλοί είναι η έβδομη μεγαλύτερη κοινότητα στην Αυστραλία και έχουν αφήσει το στίγμα τους στον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας.

Ο Καναδάς φιλοξενεί επίσης μια ακμάζουσα ελληνική κοινότητα, ιδιαίτερα στο Τορόντο, το Βανκούβερ και το Μόντρεαλ. Σύμφωνα με μια απογραφή του 2016, υπάρχουν 271.405 Καναδοί ελληνικής καταγωγής στη χώρα και υπολογίζεται ότι 62.715 γεννημένοι στην Ελλάδα ζουν στον Καναδά.

Η Γερμανία φιλοξενεί περίπου 400.000 άτομα ελληνικής καταγωγής και ο αριθμός αυξάνεται σταθερά από τότε που η Ελλάδα άρχισε να αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση, καθώς πολλοί νέοι Έλληνες έχουν μετακομίσει στη χώρα με την ελπίδα να βρουν δουλειά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υποδέχτηκε επίσης πολλούς νέους Έλληνες τα τελευταία χρόνια, και υπολογίζεται ότι στη χώρα ζουν 300.000 έως 400.000 Έλληνες.

Αν και θεωρείται ευρέως αναξιόπιστο, τα πρόσφατα στοιχεία απογραφής της Αλβανίας υποστηρίζουν ότι στη χώρα ζουν μόνο 25.000 Έλληνες.
Άλλες εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι η ελληνική κοινότητα της Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων ελληνικής καταγωγής και εκείνων με ελληνικά διαβατήρια, είναι περίπου 250.000 με 300.000.

Παρά την απόστασή της από την Ελλάδα, η Λατινική Αμερική φιλοξενεί πολλούς Έλληνες της διασποράς, οι οποίοι βρίσκουν τη ζεστή, λατινοαμερικανική κουλτούρα πολύ οικεία.

Η ελληνική κοινότητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη στη Χιλή, όπου υπολογίζεται ότι κατοικούν 120.000 άτομα ελληνικής καταγωγής.

Η ροή ανθρώπων από και προς την Ελλάδα στους μεσογειακούς γείτονές της, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ήταν ευρέως διαδεδομένη από την αρχαιότητα.

Υπάρχουν Έλληνες που ζουν στην Αίγυπτο εδώ και χιλιάδες χρόνια, συνεισφέροντας στον πολιτισμό, την ιστορία και την κοινωνία της χώρας. Ωστόσο, πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την Αιγυπτιακή Επανάσταση του 1952. Επί του παρόντος, η κάποτε ακμάζουσα ελληνική κοινότητα εκεί έχει μειωθεί σε μόλις 5.000, αλλά ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο αριθμός δεν αντιπροσωπεύει τον πραγματικό αριθμό των Ελλήνων που ζουν στη χώρα, καθώς πολλοί άλλαξαν επίσημα την εθνικότητα τους σε Αιγύπτιους μετά την Επανάσταση.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου