Οι στρατηγικές επενδύσεις στο Βουθρωτό εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ακεραιότητα του AADF

Οι στρατηγικές επενδύσεις στο Βουθρωτό εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ακεραιότητα του AADF

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η VOA (Voice of America) ανέφερε για τις αποκαλούμενες "στρατηγικές επενδύσεις" στην περιοχή του Αρχαιολογικού Πάρκου Βουθρωτού, καθώς το πάρκο μειώθηκε κατά 800 εκτάρια τον Ιανουάριο του 2022. Σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, Monastery Resort θα κατασκευαστεί από την εταιρεία AlbStar και θα αποτελείται από 33 κτίρια σε έκταση 5 στρεμμάτων κατά μήκος της ακτής στα Εξαμίλια, σε μια επένδυση 28 εκατ. ευρώ. Αυτό αναμένεται να είναι μόνο ένα από τα πολλά έργα στην περιοχή.

Η ιστορία του ως ένα από τα πιο σημαντικά εθνικά πάρκα μειώθηκε δραστικά σε μέγεθος, επιτρέποντας στη συνέχεια σε μια εταιρεία με στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση να αναπτύξει ένα πολύ προσοδοφόρο έργο σε μια από τις πιο περιζήτητες ακτές της Αλβανίας, ωστόσο, ξεκινά με μια έκθεση του 2020 Αλβανοαμερικανικό Ίδρυμα Ανάπτυξης (AADF).

Τον Απρίλιο του 2020, ο AADF και το Υπουργείο Πολιτισμού δημοσίευσαν μια έκθεση για το Εθνικό Πάρκο του Βουθρωτού που ανατέθηκε από την εταιρεία συμβούλων Prince & Pearce. Με την πάροδο των ετών ο AADF συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό σε επενδύσεις για τη διατήρηση της ιστορικής τοποθεσίας του Βουθρωτού και αυτή η έκθεση θεωρήθηκε ότι ήταν η βάση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του πάρκου.
Όπως ανέφερε τότε η VOA, το κράτος θα αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες τη διαχείριση ενός ιδρύματος μέσω ενός σχεδίου συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τέτοιες συνεργασίες έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν συζητήσεις, καθώς αφαιρούν τη διαχείριση της κρατικής περιουσίας από τον δημόσιο έλεγχο και, κατά συνέπεια, από τον δημοκρατικό έλεγχο.

Η έκθεση πρότεινε τη μείωση της πρώην «Ζώνης Β», του χώρου αναψυχής (εικ.1), λόγω υφιστάμενης δόμησης, ειδικά στο χωριό Εξαμίλια:

Τα νέα όρια του εθνικού πάρκου που προτείνονται από διεθνείς ειδικούς φαίνονται στο σχ. 2. Η έκθεση συνιστά περαιτέρω να εναρμονιστούν τα όρια των νέων εθνικών πάρκων με τα όρια της Περιοχής Διεθνούς Πολιτιστικής Κληρονομιάς (πορτοκαλί γραμμή στο Σχ. 1) και ακόμη και να επεκταθούν ώστε να συμπεριλάβουν τη λίμνη του Βουθρωτού.

Τα νέα όρια του εθνικού πάρκου που προτείνονται από διεθνείς ειδικούς φαίνονται στο σχ. 2. Η έκθεση συνιστά περαιτέρω να εναρμονιστούν τα όρια των νέων εθνικών πάρκων με τα όρια της Περιοχής Διεθνούς Πολιτιστικής Κληρονομιάς (πορτοκαλί γραμμή στο Σχ. 1) και ακόμη και να επεκταθούν ώστε να συμπεριλάβουν τη λίμνη Βουθρωτό.

Έτσι, η έκθεση που ανατέθηκε από την AADF και το Υπουργείο Πολιτισμού πρότεινε μείωση της έκτασης του πάρκου κατά 100–150 εκτάρια, ως μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδίου για τη βιωσιμότητα και τη διαχείριση του εθνικού πάρκου, όπου ο AADF έχει ήδη επενδύσει εκατομμύρια με τα χρόνια.

Αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (DCM), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ράμα, στις 26 Ιανουαρίου 2022 το Εθνικό Πάρκο Βουθρωτού μειώθηκε από 9424,4 εκτάρια σε 8622,2 εκτάρια. Πρόκειται για διαφορά 800 εκταρίων, περίπου 8 φορές μεγαλύτερη από ό,τι προτείνεται στην έκθεση του 2020, καθώς και σημαντική μείωση του μεγέθους του εθνικού πάρκου χωρίς καμία προφανή αιτιολόγηση εκτός από τη στρατηγική επένδυση της AlbStar.

Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, ο υπεύθυνος Τύπου της AADF επιβεβαίωσε ότι το αρχικό σχέδιο για τη μείωση του πάρκου κατά 100–150 εκτάρια και την προστασία του «ετοιμάστηκε από διεθνείς εμπειρογνώμονες σε στενές συζητήσεις με τοπικούς και κυβερνητικούς φορείς και ενδιαφερόμενους φορείς. άλλους».

Καθώς το Εθνικό Πάρκο Βουθρωτού ενσωματώνει πολιτιστικές και φυσικές αξίες, το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης συνπροτάθηκε προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τους αντίστοιχους τομείς αρμοδιότητάς τους.

Ωστόσο, η νέα χωροθέτηση του εθνικού πάρκου 800 εκταρίων δεν ήταν μέρος αυτού του σχεδίου: «Η νέα χωροταξία του πάρκου δεν αποτελεί μέρος της Συμφωνίας Διαχείρισης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ιδρύματος Διαχείρισης Βουθρωτού που εγκρίθηκε από τη Συνέλευση».

Παρά τη σημαντική αυτή αλλαγή στο Σχέδιο Διαχείρισης που αγνόησε τις συμβουλές διεθνών ειδικών, η AADF επιμένει ότι αυτή η μείωση «δεν επηρεάζει τις δωρεές και τις συνεισφορές του AADF στο Εθνικό Πάρκο Βουθρωτό».

Και αυτό είναι που θέτει το βασικό ερώτημα: Γιατί παρά τις μονομερείς αλλαγές της κυβέρνησης σε ένα έργο που σχεδίασε και χρηματοδοτεί η AADF σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, το ίδρυμα αυτό συνεχίζει να χρηματοδοτεί αυτό το κυβερνητικό σχέδιο ύψους 5 εκατ. ευρώ;

Το AADF είναι ένα ίδρυμα με γραφεία στις ΗΠΑ και την Αλβανία. Έχει τη δική του αποστολή και καταστατικό και δημιουργήθηκε με κεφάλαια Αμερικανών φορολογουμένων. Ουσιαστικά είναι ανεξάρτητο επενδυτικό ταμείο και όχι αγελάδα που θα αρμέξει η αλβανική κυβέρνηση. Θα δεχόταν οποιοδήποτε άλλο επενδυτικό ταμείο μια τόσο μεγάλη αλλαγή στη φύση της επένδυσής του χωρίς να αναζητήσει περαιτέρω μελέτη ή εξωτερικές αξιολογήσεις;

Προς το παρόν, αυτά τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, αλλά η προθυμία του AADF να συνεχίσει να ρίχνει χρήματα σε βασικά κυβερνητικά έργα Ράμα (New Bazaar, Pyramid, Butrint National Park, κ.λπ.), ενώ προφανώς δεν ακούγεται καν η λέξη για την υλοποίηση αυτών των έργων , εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ανεξαρτησία του ιδρύματος.

Δεδομένου ότι σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για ελληνικά αρχαιολογικά μνημεία θα περιμέναμε εμπλοκή της Ελλάδας, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη επίσκεψη της ελληνίδας υπουργού πολιτισμού στην Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου