Πρώην Αλβανός Βουλευτής μηνύει τον Μέτα και την σύζυγό του για διαφθορά - Εμπλέκει και τον Τάβο

Πρώην Αλβανός Βουλευτής μηνύει τον Μέτα και την σύζυγό του για διαφθορά - Εμπλέκει και τον Τάβο

Ο πρώην βουλευτής Χαλίτ Βαλτέρι καταγγέλλει στο SPAK (Ειδικό Σώμα κατά της Διαφθοράς) τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, την αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένταξη (LSI) Μόνικα Κριεμάδι (σύζυγο και διάδοχο του Μέτα στην προεδρία του κόμματος) και τον μειονοτικό πρώην βουλευτή Βαγγέλη Τάβο. Η καταγγελία του Βαλτέρι, απαριθμεί 4 κατηγορίες: Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, Απόκρυψη εσόδων, φοροδιαφυγή και διαφθορά εν ενεργεία. Στην αγωγή του Βαλτέρι, εμφανίζεται και το όνομα του Ελλαδίτη δικηγόρου, Ηρακλή Φιδετζή ο οποίος έχει διατελέσει στενός συνεργάτης του αείμνηστου Δημήτρη Κοντομηνά.

Τόσο το όνομα του Φιδετζή όσο και του Βαγγέλη Τάβου, είχε εμφανιστεί σε δημοσιογραφική έρευνα που είχε δημοσιευθεί το 2018 στις ΗΠΑ σχετικά με την χρηματοδότηση του πρώην γερουσιαστή Buck McKeon, ώστε να προωθήσει τον Ιλίρ Μέτα στην κυβέρνηση Τραμπ. Η χρηματοδότηση προερχόταν από την κυπριακή offshore εταιρεία κέλυφος με την επωνυμία Dorelita ltd, διαχειριστής της οποίας ήταν ο Φιδετζής. Ο Βαλτέρι, σε δηλώσεις του στα αλβανικά ΜΜΕ είπε πως έχει στα χέρια του συμβόλαια που αποδεικνύουν τις κατηγορίες του. Πρόκειται μάλλον για ήδη γνωστές από την αμερικάνικη έρευνα συμβάσεις που είχαν σκοπό την πρόσκληση του Μέτα στην ορκωμοσία του Τράμπ και προέβλεπαν συγκεκριμένα ποσά ώστε ο Μέτα να βγει φωτογραφία με τον αμερικανό πρόεδρο.
Από την δημοσιογραφική έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ πάντως, δεν προέκυψε κάποια σοβαρή ένδειξη για εμπλοκή του Τάβου στην υπόθεση εκτός από την παρουσία του στις ΗΠΑ λίγο πριν την εκλογή του Μέτα ως προέδρου της Αλβανίας.

Ο Μέτα βρίσκεται πολλά χρόνια στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας, έχοντας διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας από το 1999 μέχρι το 2002. Η αθώωσή του όταν κατηγορήθηκε για δωροδοκία το 2012 μετά από ένα βίντεο όπου φαίνεται ξεκάθαρα να συζητά για παράνομες συναλλαγές με άλλον πρώην υπουργό, παραμένει αμφιλεγόμενη.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση "Freedom House" που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι "ο Μέτα θεωρείται από πολλούς πολίτες ως σύμβολο της διαφθοράς στην χώρα".

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου