ΠτΔ: Η Ελλάδα δεν ακολουθεί την εριστική ρητορική της Τουρκίας

ΠτΔ: Η Ελλάδα δεν ακολουθεί την εριστική ρητορική της Τουρκίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Εσθονίας, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας Alar Karis. Μετά την επίσημη υποδοχή, χθες, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε τα εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στην Εσθονία, σε μια επίσκεψη που συμπίπτει με την επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από την έναρξη των ελληνο-εσθονικών διπλωματικών σχέσεων. Χαίρομαι επίσης γιατί η χώρα μου είναι συνυφασμένη με την ένταξή σας στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια, δεδομένου ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συνθήκη ένταξης της Εσθονίας υπεγράφη το 2003 στην Αθήνα.

Με τον Πρόεδρο Karis, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και τη φιλοξενία που επιφύλαξε σε μένα και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, είχαμε μια εποικοδομητική και γόνιμη συζήτηση για την πορεία των εξαιρετικών διμερών μας σχέσεων και τις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που αποσταθεροποιεί τη διεθνή έννομη τάξη. Ο ουκρανικός λαός υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, όπως επίσης και η αποφυγή χρήσης ή απειλής χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις, συνιστούν θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Και φυσικά χαίρομαι που αυτές τις αρχές του διεθνούς δικαίου συμμερίζεται απόλυτα και η φίλη Εσθονία, με την οποία συνεργαζόμαστε αρμονικά, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών οργανισμών.

Άλλωστε, η Εσθονία και η Ελλάδα, αν και σε μεγάλη γεωγραφική απόσταση μεταξύ τους, γνωρίζουν καλά τους κινδύνους που εγκυμονεί ο αναθεωρητισμός και η αμφισβήτηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Για τη χώρα μου, οι κοινές αξίες και αρχές, έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αντιμετωπίζουμε, σχεδόν καθημερινά, μια συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη παραβατική δραστηριότητα εκ μέρους της Τουρκίας, που εγγράφεται δυστυχώς στο πλαίσιο ενός επικίνδυνου αναθεωρητισμού, δυσχεραίνει τη διμερή συνεννόηση και εγκυμονεί και κινδύνους για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Τέτοιος κίνδυνος αναφύεται και από τις επικίνδυνες απόψεις και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στο θέμα του Κυπριακού, όπου η μόνη λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα ήθελα τέλος, να αναφερθώ στην προτεραιότητα που αποδίδει η χώρα μου στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και ειδικότερα στον οικονομικό τομέα και το εμπόριο με την Εσθονία. Ενθαρρύνουμε όλες εκείνες τις επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν την παραγωγική βάση της χώρας μας, με εποικοδομητικό και βιώσιμο τρόπο, καθώς και τη στρατηγική συνεργασία σε βασικούς τομείς, από την οποία θα επωφεληθούν και τα δύο μέρη. Ενδεικτικά, σημειώνω τις γνωστές υψηλές επιδόσεις της Εσθονίας στον τομέα της Ψηφιοποίησης/Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της Κυβερνοασφάλειας, ως προνομιακά πεδία ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.

Ευχαριστώ και πάλι τον Πρόεδρο Karis για τη θερμή φιλοξενία του και αδημονώ να επισκεφθώ το Τάρτου για να δω όχι μόνο την πόλη αλλά και τα μεγάλα επιτεύγματα της χώρας, ιδιαίτερα στο θέμα της ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης, από το οποίο η χώρα μου θα ήθελε πολλά να δει και να μάθει».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δύο διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν για την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της πολεμικής έντασης που έχει δημιουργηθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Σχηματικά οι «οπαδοί της ειρήνης» στηρίζονται στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες πριν από ένα μήνα περίπου, ότι ο κίνδυνος από τον πόλεμο στην Ουκρανία εγκυμονεί μια τριπλή κρίση: στον εφοδιασμό σε τρόφιμα, στην ενέργεια, στις χρηματοοικονομικές αγορές. Την αποκάλεσε μάλιστα «τέλεια καταιγίδα», που θα θέσει σε κίνδυνο τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών. Αντίθετα, οι «οπαδοί της δικαιοσύνης» θέτουν το θέμα ότι η Ρωσία δεν μπορεί να φύγει αλώβητη από την τεράστια κρίση ασφάλειας που προκάλεσε στην Ευρώπη αλλά και ευρύτερα στον κόσμο. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έχει ζητήσει γραπτώς από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τη διενέργεια έρευνας, κατά πόσον έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου σε περιοχές όπως η Μαριούπολη και η Οδησσός. Συμφωνώ και εγώ με τον Πρόεδρο Karis, ότι την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να τη δώσει ο κυρίαρχος ουκρανικός λαός. Γιατί η Ρωσία εισέβαλε σε μια κυρίαρχη χώρα, την Ουκρανία. Και στα πρακτικά θέματα, όπως είναι αυτό του επισιτισμού, πράγματι μπορούν να αναζητηθούν λύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από όλους τους συνομιλητές, πώς θα μπορούν για παράδειγμα τα σιτηρά να συνεχίσουν να εξάγονται από την Ουκρανία και να φτάνουν στον προορισμό τους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη Μαριούπολη και την εκεί ελληνική κοινότητα, η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Στη Μαριούπολη, όπως γνωρίζετε, υπάρχει μια ελληνική κοινότητα –και ελπίζω ότι θα υπάρχει και στο μέλλον – που δημιουργήθηκε εδώ και αιώνες. Από την πρώτη στιγμή της εισβολής – χωρίς να παραγνωρίζουμε τη σημασία της ζωής των Oυκρανών πολιτών, του ουκρανικού λαού στο σύνολό του, γιατί κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη – η Ελλάδα έδειξε φυσικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές κοινότητες της Ουκρανίας. Δυστυχώς η Μαριούπολη ισοπεδώθηκε, έγιναν όμως σημαντικές κινήσεις από μέρους της Ελλάδας για την υποστήριξη των ανθρώπων αυτών. Διεξήχθησαν επτά επιχειρήσεις εκκένωσης, άνοιξαν δηλαδή, στο μέτρο που ήταν δυνατόν μέσα στις συνθήκες αυτές, ανθρωπιστικοί διάδρομοι, ώστε οι ομογενείς μας να έρθουν συνοδευόμενοι από τον Έλληνα Πρέσβη ή από τον Πρόξενο. Το ελληνικό Προξενείο στη Μαριούπολη ήταν το τελευταίο που έκλεισε, και ήδη η Πρεσβεία στο Κίεβο λειτουργεί και πάλι, αφού διέκοψε τη λειτουργία της για ένα μικρό διάστημα, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί το Προξενείο στην Οδησσό. Έγιναν λοιπόν προσπάθειες να διευκολυνθούν όσοι άνθρωποι μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα, όπου πολλοί έχουν συγγενείς. Η Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη, η κυρία Προτσένκο, βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζει να συντονίζει, να επικοινωνεί και να διευκολύνει όσους μπορεί. Η Ελλάδα λοιπόν, παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον όλα όσα γίνονται εκεί, δεν έχουμε ακριβή εικόνα όπως είπα και φοβόμαστε ότι η πόλη ισοπεδώθηκε. Διαβάζουμε και ακούμε πολλά για τέλεση εγκλημάτων στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό, κανείς δεν περίμενε ότι στον 21ο αιώνα θα δούμε τέτοιες συμπεριφορές και ειδικά στην ήπειρό μας, στην Ευρώπη. Η Ελλάδα επίσης έχει δεσμευθεί να συνδράμει όσο μπορεί στην αποκατάσταση ζημιών. Για παράδειγμα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο βομβαρδισμένο μαιευτήριο στη Μαριούπολη και ανέλαβε τη δέσμευση αυτό να ξαναχτιστεί. Και φυσικά όσο μπορεί θα βοηθήσει η χώρα μου όχι μόνο στη Μαριούπολη και την Οδησσό, αλλά γενικότερα στο πλαίσιο ανασύνταξης της χώρας, όταν επιτέλους έρθει η λύση αυτής της κατάστασης που σοβεί αυτή τη στιγμή.

Τέλος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά και τη θέση του για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει ξαναμεταχειριστεί αυτές τις υπερβολικές εκφράσεις. Γενικά, η Τουρκία χαρακτηρίζεται από μια επιθετική και υπερβολική ρητορική στα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της και με την Ελλάδα. Όταν πριν από μερικούς μήνες συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κύριο Μητσοτάκη, είχαν συμφωνήσει να υπάρξει ηρεμία στο Αιγαίο. Παρόλα αυτά έχουμε συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας με υπερπτήσεις, καθώς και άλλες παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας. Αυτή η συμπεριφορά δεν ταιριάζει σε χώρα σύμμαχο – γιατί είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ – πέρα από τη σχέση γειτονίας που έχουμε. Η Ελλάδα ωστόσο συνεχίζει να πιστεύει στον διάλογο και η ελληνική πλευρά δεν ακολουθεί την εριστική ρητορική της τουρκικής. Φυσικά είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας. Όσο για το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, το οποίο προφανώς είναι και αυτό επίτευγμα του κυρίου Πούτιν, η Ελλάδα πιστεύει ότι είναι σημαντικοί σύμμαχοι και ήδη η συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ είναι εξαιρετική. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Η αντίδραση της Τουρκίας είναι ένα παζάρι, όπως το συνηθίζει. Προσπαθεί δηλαδή να επιτύχει ανταλλάγματα, κάνοντας χρήση του βέτο για τη διαδικασία ένταξης των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ».

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Εσθονίας Alar Karis αναφέρθηκε και ο ίδιος στα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Εσθονίας, τονίζοντας πως η συνεργασία και το κύρος των δύο χωρών έχουν αυξηθεί σημαντικά αφού είναι ενεργά μέλη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ. Όσον αφορά τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, δήλωσε πως υπάρχει συμφωνία σε όλα τα σημαντικά θέματα.

Αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κύριος Karis υπογράμμισε πως η Εσθονία και η Ελλάδα εργάζονται για να διασφαλίσουν τη διατήρηση της ενότητας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη σταθερή υποστήριξη προς τον ουκρανικό λαό. Ειδικότερα, για τις ροές προσφύγων, ο Πρόεδρος της Εσθονίας είπε ότι, εδώ και χρόνια, η Ελλάδα έχει προσφέρει τεράστια φιλοξενία και έχει συμβάλει σημαντικά στην βοήθεια των προσφύγων που έχουν έρθει στην Ευρώπη από τις οδούς μετανάστευσης της Μεσογείου, ότι η συμπόνοια και η προθυμία των Ελλήνων να βοηθήσουν αποτελεί παράδειγμα και ότι τους τελευταίους μήνες η Εσθονία έχει φιλοξενήσει πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία, κατανοώντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, στην πλατεία Ελευθερίας και μετέβη στο Δημαρχείο του Ταλίν, όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Mihhail Kõlvart.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου