Τουρκία: Δεν μπορεί να προχωρήσει η ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Τουρκία: Δεν μπορεί να προχωρήσει η ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία κατέστησε σαφές στη Σουηδία και τη Φινλανδία κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης στην Άγκυρα ότι ο στόχος τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προχωρήσει εάν οι ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια δεν ικανοποιηθούν μέσω συγκεκριμένων βημάτων και ορισμένης προθεσμίας, ανάφερε εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

«Σημειώνοντας ότι το PKK, το YPG και το PYD (το YPG / PYD είναι το συριακό παρακλάδι του PKK) είναι όλες τρομοκρατικές ομάδες, η Τουρκία μετέφερε τις προσδοκίες της για το θέμα σε αντιπροσωπείες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία κατά τη διάρκεια της συνάντησης», είπε ο Καλίν σε συνέντευξη Τύπου μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών συμβουλευτική συνάντηση που διήρκεσε περίπου πέντε ώρες.

Στην εκστρατεία του κατά της Τουρκίας, η οποία διαρκεί περισσότερο από 35 χρόνια, το PKK, που έχει καταχωρηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, είναι υπεύθυνο για το θάνατο τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και βρεφών.

«Η Τουρκία αναμένει τη σωστή εφαρμογή των αρχών και των διαδικασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ το 1999 σχετικά με τη διαδικασία ένταξης στη συμμαχία», πρόσθεσε ο Καλίν.

Επίσης υπογράμμισε ότι η Άγκυρα έχει υποβάλει αιτήματα έκδοσης στη Σουηδία και τη Φινλανδία τα τελευταία 10 χρόνια.

«Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των μελών του ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζονται δίκαια», είπε ο Καλίν.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, μια απόφαση που ωθήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, η Τουρκία, ένα μακροχρόνιο μέλος της συμμαχίας, έχει εκφράσει την αντίθεσή της στις αιτήσεις ένταξής τους, επικρίνοντας τις σκανδιναβικές χώρες ότι ανέχονται, ακόμη και ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου