Αλβανία: Νέα ραγδαία αύξηση στην τιμή των γαλακτοκομικών

Αλβανία: Νέα ραγδαία αύξηση στην τιμή των γαλακτοκομικών

Νέες αυξήσεις τιμών (οι οποίες φυσικά και επηρεάζουν άμεσα και την Εθνική Ελληνική Μειονότητα) έρχονται από τις 6 Ιουνίου σε όλα τα σημεία λιανικής πώλησης,ανακοίνωσαν μεγάλες εταιρείες μεταποίησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην Αλβανία.

Περίπου 55 είδη βουτυρόγαλα, τυρί, γιαούρτι κ.λπ. θα αυξηθούν από 10 σε 50 τοις εκατό, σύμφωνα με τη συνημμένη λίστα που ένα από τα μεγάλα εργοστάσια έχει διανείμει σε καταστήματα λιανικής σε όλη τη χώρα.

Αυτή είναι η τέταρτη οργανωμένη αύξηση τιμών εντός του τρέχοντος έτους στην Αλβανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της συνημμένης λίστας, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η τιμή του βουτύρου, η οποία για ορισμένους τύπους αναμένεται να είναι κατά 50 ακριβότερη μετά τις 6 Ιουνίου. Μία από τις συσκευασίες πρόβειο βούτυρο θα πωλείται 1200 λεκ μετά τις 6 Ιουνίου από 800 λεκ που πωλείται σήμερα. Το πρόβειο βούτυρο θα πωλείται προς 600 λεκ μετά τις 6 Ιουνίου από 375 λεκ που ήταν σήμερα.

Μια συσκευασία 380 γραμμαρίων γιαούρτι θα πωλείται προς 55 λεκ από τα 50 που είναι σήμερα. Ένα μπουκάλι γιαούρτι 950 γραμμαρίων θα πωλείται προς 137 λεκ από 127 λεκ που είναι σήμερα. 400 γραμμάρια βουτυρόγαλα θα πωλούνται προς 40 λεκ από τα 32 που υπάρχουν σήμερα. Ένα κουτί με πρόβειο τυρί 900 γραμμαρίων θα πωλείται προς 840 λεκ από 770 λεκ.

Όπως μεταδίδει το "Monitro", πηγές από την αγορά υποστηρίζουν ότι για την αύξηση της τιμής ευθύνονται πολλοί λόγοι. Αρχικά ο ηλεκτρισμός που αντικατοπτρίστηκε νωρίτερα μέσα στο έτος και τώρα το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών ιδιαίτερα του γάλακτος, τη στιγμή που ο αριθμός των ζώων στα μικρά αγροκτήματα μειώνεται ραγδαία.

Ενώ η παραγωγή γάλακτος μειώνεται, η ζήτηση αυξάνεται επίσης λόγω της αύξησης του αριθμού των επισκεπτών σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Διευθυντές μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων στη χώρα ανέφεραν ότι πολλοί μικροκαλλιεργητές που εκτρέφουν 1 ή 2 αγελάδες φεύγουν για μετανάστευση. Οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις έχουν αναπτυχθεί, αλλά ο αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τους μικροκαλλιεργητές, οι οποίοι αδυνατούν να εξισορροπήσουν την ποσότητα γάλακτος που παράγεται στην αγορά.

Η τιμή του γάλακτος έχει αυξηθεί πάνω από 15 τοις εκατό φέτος, καθώς σημειώθηκε άνοδος για όλες τις πρώτες ύλες από την ηλεκτρική ενέργεια κατά περίπου 300%, τα προϊόντα συσκευασίας και άλλα κόστη που προήλθαν από τη φορολογική αλλαγή.

Ο κτηνοτροφικός τομέας έχει μπει σε σπείρα κρίσης τα τελευταία χρόνια λόγω της έλλειψης επιδοτήσεων στη γεωργία και της μαζικής εγκατάλειψης του χωριού την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με στοιχεία της INSTAT, ο αριθμός των κεφαλών των ζώων στην Αλβανία έχει μειωθεί κατά περίπου 20% τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ φέτος η μείωση θα είναι ταχύτερη.

Μικρές φάρμες με λίγα κεφάλια κλείνουν εγκαταλείποντας το χωριό, ενώ οι μεγάλες φάρμες αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος καθώς όλες σχεδόν οι ζωοτροφές εισάγονται από το εξωτερικό. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία οι τιμές των ζωοτροφών έχουν αυξηθεί, ενώ οι φάρμες δεν επιδοτούνται από την αλβανική κυβέρνηση. Όπως όλα δείχνου, πολύ σύντομα τα αλβανικά γαλακτοκομικά προϊόντα θα ανταγωνιστούν τα εισαγόμενα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου