Το ΕΚ εγκρίνει την προσωρινή απελευθέρωση του εμπορίου με την Ουκρανία

Το ΕΚ εγκρίνει την προσωρινή απελευθέρωση του εμπορίου με την Ουκρανία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αναστολή ενός έτους για όλους τους δασμούς και τις ποσοστώσεις στις εξαγωγές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών προϊόντων, των μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων και των φρούτων και λαχανικών.

Την Πέμπτη (19 Μαΐου), οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της προσωρινής απελευθέρωσης του εμπορίου με την Ουκρανία που πρότεινε η Επιτροπή μετά τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή.

Η ταχεία έγκριση του Κοινοβουλίου ήρθε λιγότερο από ένα μήνα μετά την άνευ προηγουμένου πρόταση της Κομισιόν για αναστολή των εισαγωγικών δασμών τόσο για την τόνωση της οικονομίας της Ουκρανίας όσο και για τη σταδιακή ένταξη της χώρας στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις ευχαρίστησε τους Ευρωβουλευτές «για την ταχεία δράση για αυτό το σημαντικό μέτρο υποστήριξης προς την Ουκρανία».

«Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα με κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας: όχι μόνο με όπλα και κυρώσεις, αλλά και με την εμπορική μας δύναμη», δήλωσε η μόνιμη εισηγήτρια του κοινοβουλίου για την Ουκρανία, η Λετονή Χριστιανοδημοκράτισσα Σάντρα Καλνιέτε.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει «απόλυτη, ακλόνητη» υποστήριξη στον εμπορικό της εταίρο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δύσκολη θέση.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ουκρανίας, αντιπροσωπεύοντας το 40% του ουκρανικού εμπορίου. Η Ουκρανία είναι επίσης ο 15ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1,2% του συνολικού εμπορίου της ΕΕ.

Το 2021, η Ουκρανία εξήγαγε αγαθά αξίας 24,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ, κυρίως πρώτες ύλες όπως σίδηρο και χάλυβα, αλλά και γεωργικά προϊόντα.

Από το 2017, ισχύει η «Συνολική Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών» μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, η οποία διασφαλίζει προτιμησιακή πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ για τις ουκρανικές επιχειρήσεις και επιτρέπει την αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο εταίρων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ουκρανικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Εμπορίου, η κατάργηση όλων των ποσοστώσεων και των δασμών από την ΕΕ θα μπορούσε – σε κανονικές συνθήκες – να οδηγήσει σε αύξηση των ουκρανικών εξαγωγών προς την ΕΕ κατά περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα μέτρα θα καταργήσουν επίσης τους εισαγωγικούς δασμούς σε βιομηχανικά προϊόντα, όπως οι δασμοί αντιντάμπινγκ και τα μέτρα διασφάλισης στις εισαγωγές χάλυβα για περίοδο ενός έτους.

Η προσωρινή απελευθέρωση θα εφαρμοστεί την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

Euractiv

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου