Μετσόλα: Όχι πρόσθετα κριτήρια για την Αλβανία - Άμεσες διαπραγματεύσεις

Μετσόλα: Όχι πρόσθετα κριτήρια για την Αλβανία - Άμεσες διαπραγματεύσεις

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα σε δήλωση για το Report Tv είπε ότι η διαδικασία της διεύρυνσης μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να αντιταχθεί στις προσπάθειες κακόβουλων ξένων παραγόντων, να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Για την πρόεδρο του ΕΚ, ο διαχωρισμός της Αλβανίας από τα Σκόπια στο μονοπάτι της διαδικασίας ένταξης θα ήταν αντίθετη προς την αρχή εφόσον και οι δύο χώρες πληρούν τα κριτήρια, ενώ τόνισε ότι οι ενταξιακές συνομιλίες και για τις δύο χώρες θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα ζητήσει από το Συμβούλιο να διατηρήσει τον ρυθμό και την αξιοπιστία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ανοίγοντας αμέσως ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τα Σκόπια, όπως συνιστά συνεχώς η Επιτροπή, καθώς και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τους όρους που θέτει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Καλέσαμε επίσης τα κράτη μέλη να επιδείξουν πλήρη πολιτική δέσμευση για τη διεύρυνση και να δώσουν αξιόπιστη ώθηση στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες άλλων χωρών της διεύρυνσης ανοίγοντας ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία διεύρυνσης είναι μια διαδικασία που βασίζεται στην αξία. Αυτό σημαίνει ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Ξεκινήστε διαπραγματεύσεις μόνο με έναν από αυτούς,

Ερωτηθείς εάν το εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στην ένταξη της χώρας δημιουργεί χώρο για την παρουσία άλλης δύναμης στα Βαλκάνια, η Μέτσολα απάντησε ότι η σταθερότητα των γειτόνων παραμένει ζωτικής σημασίας για την Ε.Ε.

«Η σταθερότητα στην άμεση γειτονιά μας είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της ΕΕ. Η διαδικασία της διεύρυνσης μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση των προσπαθειών κακόβουλων ξένων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των εκστρατειών παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Μια αξιόπιστη προοπτική της ΕΕ είναι πιθανό να μειώσει το χώρο για άλλους παράγοντες να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στην περιοχή, ανέφερε.

Σχετικά με τη θέση που έλαβε πριν από λίγες ημέρες η Βουλγάρα Υπουργός Εξωτερικών Teodora Genchovska, υπό τον όρο ότι τα Σκόπια πρέπει να συναντηθούν πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις κρατώντας ξανά όμηρο την Αλβανία, η Μέτσολα δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατηρεί τη θέση του ότι οι ενταξιακές συνομιλίες και με την Αλβανία και τα Σκόπια θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση καθώς και οι δύο χώρες πληρούσαν τα κριτήρια για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη. Δεν υπάρχει βάση για τον καθορισμό πρόσθετων κριτηρίων. «Και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις και έχουν δώσει σταθερά αποτελέσματα σε βασικούς τομείς», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου