Αυξήσεις στην τιμή των γαλακτοκομικών προαναγγέλουν οι εταιρείες στην Αλβανία

Αυξήσεις στην τιμή των γαλακτοκομικών προαναγγέλουν οι εταιρείες στην Αλβανία

Η βιομηχανία τροφίμων στην Αλβανία κλιμακώνει την άνοδο των τιμών στα τελικά προϊόντα στο λιανικό εμπόριο για να αντικατοπτρίσει σιγά σιγά το υψηλό κόστος παραγωγής που έρχεται από όλες τις κατευθύνσεις. Οι εταιρείες μεταποίησης γαλακτοκομικών στη χώρα ενημέρωσαν τους λιανοπωλητές ότι έως τα μέσα Απριλίου οι τιμές θα αυξήσουν σχεδόν σε όλα τα γαλακτοκομικά υποπροϊόντα, όπως τυρί, κασέρι, βούτυρο, σάλτσες γιαουρτιού κ.λπ.

Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι τους τελευταίους μήνες, τα λειτουργικά έξοδα των μονάδων επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 20%, ενώ η ανάπτυξη της αγοράς αντικατοπτρίζεται μόνο κατά 12%.

Για να μην μεταδοθεί όλη η αύξηση του κόστους στις τιμές τα εργοστάσια δουλεύουν μόνο 4-5 ημέρες την εβδομάδα.

Ένας από τους σημαντικότερους μεταποιητές γάλακτος ισχυρίστηκε ότι η τιμή του γάλακτος από τους κτηνοτρόφους αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 15%, η τιμή της ενέργειας φέτος αυξήθηκε κατά 300%, το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 200%, και επίσης αυξήθηκε η τιμή του πλαστικού.

«Υπάρχει ένα κύμα κόστους που μας ήρθε σαν χιονοστιβάδα φέτος και προσπαθήσαμε να το μεταφέρουμε στις τιμές με κλιμακωτό τρόπο», είπε ένας από τους χειριστές.

Όπως μεταδίδει το Monitor, η πιο πρόσφατη αύξηση των τιμών του γάλακτος και των υποπροϊόντων του κατά περίπου 10% σημειώθηκε την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Οι παραγωγοί είπαν ότι η αύξηση της τιμής του Μαρτίου αντανακλά το κόστος των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, της ενέργειας και την κατάργηση του αξιόπιστου συστήματος ΦΠΑ 6% που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Επίσης οι μεταποιητές αντιμετωπίζουν σήμερα ελλείψεις στην εύρεση γάλακτος που παράγεται από μικρές μονάδες. Η προσφορά γάλακτος στην αγορά είναι χαμηλότερη από τη ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα, γεγονός που αναγκάζει τους μεταποιητές να αντιμετωπίζουν καθημερινά την πίεση των αγροτών για αύξηση της τιμής.

Πολλές μικρές μονάδες παραγωγής γάλακτος που εκτρέφουν 1 ή 2 αγελάδες μεταναστεύουν. Οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις έχουν αναπτυχθεί, αλλά ο αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τους μικροπαραγωγούς, οι οποίοι αδυνατούν να εξισορροπήσουν την ποσότητα γάλακτος που παράγεται στην αγορά. Σε άνοδο των τιμών των γαλακτοκομικών οδηγεί και η έλλειψη παραγωγής στην εγχώρια αγορά.

Τέλος οι μεταποιητές γαλακτοκομικών προϊόντων βρίσκονται αντιμέτωποι με την χρεοκοπία καθώς οι περαιτέρω αυξήσεις των τιμών τους καθιστούν ανταγωνιστικούς από τα εισαγόμενα προϊόντα. Για παράδειγμα, τα εργοστάσια στην Ιταλία αγοράζουν από τους γαλακτοπαραγωγούς ένα λίτρο γάλα 20-30 λεπτά φθηνότερα από ότι στην Αλβανία.

Φυσικά και τα παραπάνω δεδομένα δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, η οποία προσπαθεί να παραμείνει στις πατρογονικές της εστίες με κάθε τρόπο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η αυξημένη διαφθορά στην Αλβανία, συντελούν αρνητικά και στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης, κάτι που επηρεάζει άμεσα όλους τους οικονομικά αδύναμους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου