Πρώην υπουργοί Άμυνας καλούν την Βουλγαρία να στείλει όπλα στο Κίεβο

Πρώην υπουργοί Άμυνας καλούν την Βουλγαρία να στείλει όπλα στο Κίεβο

Έξι πρώην υπουργοί Άμυνας δηλώνουν ότι η «ουδετερότητα» της Βουλγαρίας στον πόλεμο στην Ουκρανία αποτελεί άμεση απειλή για τα συμφέροντα ασφαλείας της βαλκανικής χώρας.

Οι πρώην υπουργοί επιμένουν ότι η Βουλγαρία πρέπει να βοηθήσει το Κίεβο με στρατιωτικό εξοπλισμό, που μπορεί στη συνέχεια να παραχθεί από βουλγαρικά στρατιωτικά εργοστάσια. Αυτό αποκλείει την προμήθεια των βασικών μαχητικών MiG-29 και των πυραυλικών συστημάτων S-300 του βουλγαρικού στρατού.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι οι εκδηλώσεις δισταγμού και αβεβαιότητας, η υπονόμευση της συμμαχικής αλληλεγγύης, είναι αυτές που καθιστούν τη Βουλγαρία εύκολη λεία για τον γεωπολιτικό καιροσκοπισμό, ο οποίος αναζητά αδυναμίες για να χτυπήσει, είτε υβριδικές είτε άλλες. Η ουδετερότητα της Βουλγαρίας στον πόλεμο στην Ουκρανία αποτελεί άμεση απειλή για τα συμφέροντα ασφαλείας μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την υπογράφουν οι πρώην υπουργοί Μπόικο Νόεφ (1994-1995, 1999-2001), Νικολάι Σβινάροφ (2001-2005), Άνιου Άνγκελοφ (2010-2013), Τοντόρ Ταγκάρεφ (2013), Βελιζάρ Σαλαμάνοφ (2014), Νικολάι Νέντσεφ (2014-2017).

Από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ μόνο η Βουλγαρία και η Ουγγαρία δεν στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Κιρίλ Πέτκοφ αιτιολόγησε την απόφαση αυτή λέγοντας ότι πάνω από το 80% των Βουλγάρων δεν επιθυμεί η χώρα να στείλει όπλα στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ έχει ακόμη πιο ακραία στάση, υποστηρίζοντας ότι η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας σημαίνει ότι η Βουλγαρία γίνεται μέρος της στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Η θέση των Βούλγαρων στρατιωτικών υπουργών περιέχει την εκτίμηση ότι η Ρωσία του Πούτιν διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

«Εδώ και 33 ημέρες, ο ουκρανικός λαός αποκρούει την επιθετικότητα του Κρεμλίνου με απίστευτο θάρρος και αυτοθυσία. Οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί του επιτιθέμενου εναντίον ειρηνικών πόλεων και χωριών έχουν προκαλέσει χιλιάδες αθώα θύματα μεταξύ των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Εκατομμύρια έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους και αναζητούν προστασία στο εξωτερικό. Η στρατιωτική μηχανή του Κρεμλίνου διαπράττει εγκλήματα πολέμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρει επίσης ότι οι Ουκρανοί υπερασπίζονται όχι μόνο τη χώρα τους, αλλά και «τα σύνορα της Ευρώπης, στην οποία θέλουν να ανήκουν και την οποία ο Πούτιν έχει κηρύξει εχθρό».

«Οποιαδήποτε έκβαση του πολέμου επιβληθεί με τη δύναμη των όπλων του επιτιθέμενου θα αποτελέσει πλήγμα όχι μόνο στο κύρος του δημοκρατικού κόσμου, αλλά και στην εμπιστοσύνη στην ικανότητα των οργανώσεών του, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να υπερασπιστούν τις αξίες και τα συμφέροντά τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η άμυνα κατά της επιθετικότητας του Πούτιν στην Ουκρανία είναι ο κοινός μας σκοπός», δήλωσαν οι πρώην υπουργοί.

Όπως μεταδίδει το EURACTIV, σύμφωνα με τους ίδιους, η άρνηση της Βουλγαρίας να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο πλήττει το κύρος της χώρας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου