Η Βουλγαρία ζητά αντικατάσταση των σοβιετικών MiG-29 με F-16

Η Βουλγαρία ζητά αντικατάσταση των σοβιετικών MiG-29 
με F-16

Η Βουλγαρία βασίζεται επί του παρόντος σε σοβιετικού τύπου μαχητικά MiG-29, αλλά οι πόροι συντήρησης ορισμένων εξ αυτών λήγουν στο τέλος του έτους. Οι μεγάλες επισκευές στη Ρωσία είναι επί του παρόντος αδύνατες, επομένως θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με την Πολωνία.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ ζήτησε επείγουσα δράση από τη βουλγαρική κυβέρνηση για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών.

Ο Ράντεφ είπε ότι είχε θέσει το ζήτημα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την επιτάχυνση της παράδοσης των μαχητικών F-16 που έχει αγοράσει η Βουλγαρία και, εναλλακτικά, την απόκτηση ενός μεταχειρισμένου F-16 με μίσθωση.

Ο πρόεδρος εξήγησε ότι παρόμοιες συνομιλίες έχουν πραγματοποιηθεί με την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Ο Ράντεφ λέει ότι υπάρχει μια επιλογή να αγοράσει ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη με μίσθωση.

«Η Ιταλία είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είναι ανοιχτός. Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς. Συμφωνήσαμε να μιλήσουμε για αυτό. Πρέπει να βρούμε μια λύση», δήλωσε ο Ράντεφ μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ την Πέμπτη.

Η Βουλγαρία βασίζεται σε σοβιετικού τύπου μαχητικά MiG-29, αλλά οι πόροι συντήρησης ορισμένων εξ αυτών λήγουν στο τέλος του έτους. Οι μεγάλες επισκευές στη Ρωσία είναι επί του παρόντος αδύνατες, επομένως θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με την Πολωνία.

«Πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης βασίζονται σε ρωσικό εξοπλισμό προστασίας εναέριου χώρου. Είναι προφανές ότι η Ρωσία εγκαταλείπει ως επιλογή τη συντήρηση αεροσκαφών των οποίωνοι πόροι εξαντλούνται. Σε μια συνάντηση με τον Πολωνό πρόεδρο την επόμενη εβδομάδα, θα συζητήσουμε τη δυνατότητα της πολωνικής βιομηχανίας και της αεροπορίας, αλλά αυτή θα ήταν μια προσωρινή λύση και χρειαζόμαστε μια βιώσιμη λύση», είπε ο Ράντεφ.

Πηγή: EURACTIV

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου