Η Σερβία θα χρησιμοποιεί το λιμάνι του Δυρραχίου για την εισαγωγή πετρελαίου

Η Σερβία θα χρησιμοποιεί το λιμάνι του Δυρραχίου για την εισαγωγή πετρελαίου

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, δήλωσε σήμερα ότι εντός της πρωτοβουλίας των «Ανοιχτών Βαλκανίων» (Open Balkans), η Σερβία θα εισάγει καθημερινά μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, το οποίο θα μεταφέρεται στην χώρα του με πλοίο από τη Μέση Ανατολή στο λιμάνι του Δυρραχίου.

Ο Βούτσιτς είπε ότι δεν γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξη του προβλήματος με το πετρέλαιο εάν η Σερβία δεν εξαιρεθεί από τις κυρώσεις της ΕΕ στις ρωσικές εταιρείες. Σύμφωνα με τον Σέρβο Πρόεδρο, το πετρέλαιο δεν μπορεί να μεταφερθεί εύκολα μέσω της Μαύρης Θάλασσας, λόγω των ασφαλιστικών εταιρειών και της αβεβαιότητας εάν θα υπάρξει ακόμη πιο εκτεταμένη σύγκρουση γύρω από το λιμάνι της Οδησσού.

«Μιλάω ήδη με τους φίλους μας από τη Μέση Ανατολή για εισαγωγή πετρελαίου από αυτούς και ζητάμε. Ο καλύτερος και πιο εύκολος τρόπος είναι να πάτε στο Δυρράχιο. Τώρα εξετάζουμε πώς να οργανώσουμε τη μεταφορά από το Δυρράχιο, αν έχουμε προσωπικό και οχήματα, είναι ένας άλλος τρόπος για να το κάνουμε», είπε ο Βούτσιτς.

Επίσης στην αντίδρασή του ο Σέρβος Πρόεδρος είπε ότι η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει στην Αλβανία 30 χιλιάδες τόνους σιτηρών.

«Αύριο η κυβέρνηση θα κάνει εξαίρεση από την απόφαση για την εξαγωγή σιταριού και 30 χιλιάδες τόνοι σιτάρι θα πάνε στην Αλβανία και μικρότερη ποσότητα καλαμποκιού. Είμαστε ασφαλείς ακόμα κι αν δεν έχουμε σοδειά και με αυτή τη σοδειά μπορούμε να προσφέρουμε πολλά στην περιοχή και όχι μόνο», κατέληξε.

Υπενθυμίζουμε πως εδώ και μερικές ημέρες, στους μεθοριακούς σταθμούς Αλβανίας – Σκοπίων – Σερβίας, έχουν τοποθετηθεί και ειδικές πινακίδες που αφορούν το «Open Balkans».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου