Τοποθέτηση Χατζηδάκη για την ρύθμιση στη σύνταξη των ομογενών

Τοποθέτηση Χατζηδάκη για την ρύθμιση στη σύνταξη των ομογενών

Διορθώνουμε την άδικη ρύθμιση του «Η κυβέρνηση διορθώνει την απαράδεκτη νομοθετική ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου, που έθετε ως προϋπόθεση για πλήρη εθνική σύνταξη στους ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση, 40 χρόνια διαμονής», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

«Ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει με τους ομογενείς μας και είχε ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα φέρει σχετική ρύθμιση, πράγμα τα οποίο γίνεται», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης που υπογράμμισε ότι με την προωθούμενη διάταξη διευκολύνεται η απονομή πλήρους εθνικής σύνταξης, στους ομογενείς αυτούς, με τρόπο που αίρεται η αδικία της νομοθετικής ρύθμισης του 2016, ρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έθετε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης, τη νόμιμη και μόνιμη διαμονή επί 40 χρόνια. «Είναι το ίδιο κόμμα που τώρα ζητάει να τεθεί ως προϋπόθεση, διαμονή 15 ετών», είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:

«Θέλω να παραδεχθώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πράγματι, ένα πολύ μεγάλο ρεαλισμό, προτείνοντας σήμερα να δίνεται σύνταξη με 15 χρόνια διαμονής. Θα μπορούσε να προχωρήσει και περαιτέρω και δεν το έκανε. Να προτείνει με 5 χρόνια διαμονής να δίνεται σύνταξη ή με 1 χρόνο ασφάλισης και παρουσίας να δίνεται σύνταξη. Πράγματι, αυτοσυγκρατηθήκατε, απλώς εγώ μια ακόμη φορά επισημαίνω ότι είστε το ίδιο κόμμα που ενώ σήμερα προτείνετε εθνική σύνταξη με 15 χρόνια διαμονής, το 2016, εσείς οι ίδιοι, θεσπίσατε αυτό να γίνεται με 40 χρόνια διαμονής. Σήμερα στο συγκριμένο ζήτημα είστε απολογούμενοι. Θα πρέπει να εξηγήσετε στους ομογενείς μας γιατί φέρατε αυτή την απαράδεκτη ρύθμιση την οποία εμείς διορθώνουμε, υλοποιώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού».

Ο υπουργός είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και σύντομα θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, τη χορήγηση του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων προς τους ομογενείς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, μια εβδομάδα προτού κλείσει η Βουλή, είχε περάσει αυτή τη ρύθμιση. Η κυβέρνηση προφανώς εφαρμόζει τις ρυθμίσεις. Μεσολάβησε ο κορονοϊός, έκτακτες καταστάσεις και έκτακτα μέτρα. Είναι πάντως δέσμευσή μας ότι θα προχωρήσουμε, πέραν αυτού που σήμερα ψηφίζεται και αφορά στην εθνική σύνταξη των ομογενών και σε αντίστοιχη ρύθμιση για το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων», είπε ο κ. Χατηδάκης.

Ο υπουργός είπε ότι για να εξοφλήσουν τα χρέη τους ελεύθεροι επαγγελματίες προς τον ΕΦΚΑ, σήμερα έρχεται προς ψήφιση ρύθμιση που προβλέπει ότι οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, λαμβάνουν κατ΄ εξαίρεση, ασφαλιστική ικανότητα από την 1η Μαρτίου 2022 έως 31 Μαΐου 2022, ανεξαρτήτως οφειλών προς τον ΕΦΚΑ και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους, «αλλά πρέπει να δούνε τι θα κάνουν με τις οφειλές τους, στο μεταξύ, ώστε να μην φτάσουμε 1η Ιουνίου με το θέμα σε εκκρεμότητα».

Είπε, επίσης, ότι η ασφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών παρατείνεται έως 28 Φεβρουαρίου του 2023 με τον όρο είτε να έχουν καταβάλει, εντός του 2021 είτε να καταβάλουν εντός του τρέχοντος έτους, στον ΕΦΚΑ, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά, για παροχές, σε είδος και χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία που είχαν επιλέξει για το 2021. «Δηλαδή, δεν τους ζητάμε, για να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, μέχρι του χρόνου, να ξεπληρώσουν όλα όσα χρωστούσαν. Τους ζητάμε να ξεπληρώσουν, για το συγκεκριμένο θέμα, τις εισφορές του 2021», είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια δίκαιη ρύθμιση ώστε να επανέλθουμε σταδιακά στην κανονικότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα