Soreca: Πιθανόν τον Ιούνιο οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Αλβανίας

Soreca: Πιθανόν τον Ιούνιο οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Αλβανίας

Ο Πρέσβης της ΕΕ στην Αλβανία, Luigi Soreca, σε μια δήλωσή του στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης από την πόλη Ερσέκα, είπε ότι η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης ήταν ο κύριος στόχος.

Τόνισε ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης έχει σημειώσει πρόοδο και ότι σήμερα, χάρη στην πρόοδο, γίνεται λόγος για εδραίωση των θεσμών της δικαιοσύνης.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

Ερώτηση: Οι δύο κύριοι στόχοι ήταν η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Καμία πρόοδος στην ενσωμάτωση της Αλβανίας, αλλά και καμία απτή απόδειξη στη δικαιοσύνη, πώς νιώθετε;

Soreca: Όταν έφτασα στην Αλβανία και όταν ξεκίνησα τη δουλειά μου, ίσως θυμάστε ότι ήταν απαραίτητο η Αλβανία να πληροί ορισμένα κριτήρια, απαιτήσεις που είχαν να κάνουν με το κράτος δικαίου, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η Αλβανία έκανε τη σωστή πρόοδο σε αυτόν τον τομέα και για αυτόν τον λόγο στις 24 Μαρτίου 2020 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε τη σωστή απόφαση για την Αλβανία, οπότε αυτή ήταν η απόφαση για αυτό το θέμα και η όλη διαδικασία έναρξης των διαπραγματεύσεων και φυσικά η Αλβανία να γίνει μέλος κατάσταση.

Πέρυσι τον Ιούνιο, ήταν και πάλι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που αποφάσισε ότι η Αλβανία είχε κάνει όλα τα σωστά βήματα, κάτι που δεν είχε συμβεί το 2018. Ήταν ακριβώς η επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ που τόνισαν αυτό το γεγονός. Οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία ήταν πολύ σημαντικές, ολόκληρη η περιοχή είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, και αυτό οφείλεται στην απειλή που μας έρχεται από όλα όσα συνέβησαν στην Ουκρανία.

Είμαι βέβαιος ότι φεύγω από την Αλβανία την παραμονή της έναρξης των διαπραγματεύσεων, πιθανώς τον Ιούνιο. Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης έχει προχωρήσει με τέτοιο τρόπο που ήδη μιλάμε για εδραίωση των θεσμών της δικαιοσύνης. Γνωρίζω το δικαστικό σώμα και λόγω της προηγούμενης δουλειάς μου και αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο. Τα πράγματα πάνε καλά, έχουμε ιδρύματα δικαιοσύνης, η δουλειά έχει ήδη γίνει, η διαδικασία ελέγχου θα συνεχιστεί και μόλις πριν από 2 μέρες είχαμε τον διορισμό του άλλου δικαστή στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Τα πράγματα κινούνται, δεν είναι όπως πριν.

Ερώτηση: Έχει η ΕΕ συγκεκριμένο σχέδιο βοήθειας για τα Δυτικά Βαλκάνια και κυρίως την Αλβανία; Δεδομένου ότι οι συνέπειες του πολέμου προκαλούν σοβαρή κρίση;

Soreca: Έχω πλήρη επίγνωση της ανησυχίας των Αλβανών για την αύξηση των τιμών του καλαθιού και των καυσίμων, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύονται οι οικογένειες και οι μικρές επιχειρήσεις, αλλά όπως είπες, έρχεται σε εσάς λόγω του πολέμου και όχι των κυρώσεων που επιβλήθηκαν , η ΕΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Αλβανίας για να τη βοηθήσει, όπως έκανε κατά τη διάρκεια των δύο κρίσεων που πέρασε η Αλβανία τα τελευταία 4 χρόνια, όπως ο σεισμός ή η πανδημία. Ίσως γνωρίζετε ότι η ΕΕ έχει δώσει 250 εκατομμύρια ευρώ στην Αλβανία για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας για την πανδημία. Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί, η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια.

Ερώτηση: Φεύγετε από την Αλβανία σε συνθήκες που το ΔΚ βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Soreca: Συνεχίζω να επιμένω στην άποψη να μην σχολιάσω τις εσωτερικές εξελίξεις εντός των κομμάτων στην Αλβανία, συνεχίζουμε με την αρχή της μη παρέμβασης. Είμαι σίγουρος ότι ο διάδοχός μου θα συνεργαστεί με τις πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία, θα υποστηρίξουμε την ένταξη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προς εκτίμηση του έργου που επιτελέστηκε από την ΕΕ, δεδομένου ότι ο Soreca θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου