Μπορέλ: Η Αλβανία αξιόπιστος σύμμαχος της ΕΕ

Μπορέλ: Η Αλβανία αξιόπιστος σύμμαχος της ΕΕ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε σήμερα από τα Τίρανα ότι η Αλβανία έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και συνεχίζει να υποστηρίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων κατά τη γαλλική προεδρία.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Ράμα, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚ είπε ότι η Αλβανία έχει δείξει ξεκάθαρα ότι είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους εταίρους της ΕΕ και του κόσμου. Οι πολιτικές της Αλβανίας είναι 100% σύμφωνες με την πολιτική της ΕΕ σε θέματα εξωτερικού και ασφάλειας ακόμη και πριν από τον πόλεμο.

«Σε αυτούς τους καιρούς δοκιμασιών, η Αλβανία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στη διεθνή τάξη και ασφάλεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Αλβανία για το έργο της στον κόσμο, στη διεθνή σκηνή ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Αλβανία υπήρξε συνυποστηρικτής του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνυποστηρικτής του ψηφίσματος του ΟΗΕ κατά της Ρωσίας, το οποίο στην πραγματικότητα επέφερε την έντονη καταδίκη της Ρωσίας από τη διεθνή κοινότητα», είπε.

Επίσης τόνισε ότι η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά πέρα από αυτό είναι επίσης πάροχος ασφάλειας και είμαι ευγνώμων γι' αυτήν, για τη συμβολή της στις κοινές αποστολές και για την ασφάλεια σε διάφορες επιχειρήσεις στον κόσμο.

«Είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά που στην πραγματικότητα συνέβη πολύ πριν τον πόλεμο και ελπίζουμε να μεγαλώσει και να συνεχιστεί», δήλωσε.

«Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, η οποία είναι πραγματικά απαραίτητη τώρα, και προτείνω να εντοπιστούν νέοι πόροι για την αύξηση της ασφάλειας και της άμυνας στην περιοχή», είπε.

Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα να αναζωογονηθεί η διαδικασία της διεύρυνσης.

«Είναι εξίσου αλήθεια ότι έχει έρθει η ώρα να αναζωογονηθεί, η διαδικασία της διεύρυνσης και να ενσωματωθούν τα Δυτικά Βαλκάνια αμετάκλητα στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Ακόμη τόνισε πως η Αλβανία έχει ήδη εκπληρώσει εγκαίρως όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Για άλλη μια φορά λέω δυνατά και υποστηρίζω το έργο που γίνεται και θα συνεχίσω να υποστηρίζω την έναρξη των διαπραγματεύσεων κατά τη γαλλική Προεδρία. Δεν είναι συγκεκριμένη η ημερομηνία, αλλά είναι ο ορίζοντας και η ώρα και αυτό που λέω για την Αλβανία ισχύει και για τη Βόρεια Μακεδονία», ανάφερε.

«Εγώ και οι συνάδελφοί μου, ο Επίτροπος Várhelyi, ο οποίος ασχολείται με το θέμα της διεύρυνσης, είμαστε αφοσιωμένοι και δεσμευμένοι, και πάντα καταλαβαίνω πολύ καθαρά από την ευρύτερη προοπτική που έχει να κάνει με τη σταθερότητα και την εξωτερική πολιτική, όλα τα θεσμικά όργανα. Πρέπει πάντα να εκπροσωπούμε μια ενωμένη Ευρώπη με την ενοποίηση των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί σε αυτόν τον χρονικό ορίζοντα όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας», κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου