Ο Ράμα ζητά άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Ο Ράμα ζητά άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε σήμερα ότι εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ανοίξει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και όσο πιο γρήγορα το κάνει τόσο περισσότερο είναι προς τιμήν τους, γιατί περνάει πολύς χρόνος με το να υποσχόμαστε και να μην τηρούμε τις υποσχέσεις.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ, ο Ράμα είπε ότι το θέμα των διμερών συνομιλιών ήταν το θέμα της έναρξης συνομιλιών για την ένταξη της Αλβανία στην Ε.Ε.

«Παραμένω εκεί που ήμουν πριν. Αυτό είναι ένα θέμα της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα πει ότι η Αλβανία πρέπει να καθίσει στο τραπέζι για να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέτυχε να το πράξει λόγω του πρόσφατου αποκλεισμού της Βόρειας Μακεδονίας από τη Βουλγαρία.Αυτό δεν είναι κάτι που έχουμε στα χέρια μας», είπε ο Ράμα.

Ακόμη πρόσθεσε ότι είναι έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι των μελών μόλις ανάψει το πράσινο φως, αλλά δεν θα χάσουν ούτε λεπτό από τον «λίγο ύπνο που κοιμούνται», γιατί στο μεταξύ θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά σαν να είχαν ανοίξει οι συνομιλίες.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι πλέον θέμα κοινής βούλησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γιατί όλες οι χώρες είναι πλέον έτοιμες να ανοίξουν αυτές τις συνομιλίες, αλλά είναι θέμα αδιεξόδου μεταξύ των άλλων δύο χωρών, της Βόρειας Μακεδονίας. και τη Βουλγαρία».

«Η γαλλική προεδρία μπορεί να το κάνει αυτό τον Ιούνιο. Καλό θα ήταν να το κάνουμε, αλλά ακόμα κι αν δεν γίνει, είμαστε ακόμα εδώ και περιμένουμε να γίνει, αλλά δεν περιμένουμε ούτε δευτερόλεπτο για να κάνουμε την ίδια δουλειά που μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην Ε.Ε.», κατέληξε ο Ράμα, ο οποίος και πιστεύει πως η χώρα του πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στην Ε.Ε.

Επίσης, πρόσθεσε ότι εάν η ΕΕ έχει σχέδιο να στηρίξει τις χώρες στην ενεργειακή κρίση ή και σε άλλες συνέπειες του πολέμου, να μην αφήσει τα Βαλκάνια έξω από αυτό της το σχέδιο όπως έκανε με τα εμβόλια κατά του COVID-19.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου