Μπορέλ: Άμεσες διαπραγματεύσεις της ΕΕ με Αλβανια και Σκόπια

Μπορέλ: Άμεσες διαπραγματεύσεις της ΕΕ με Αλβανια και Σκόπια

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλεια Ζοζέπ Μπορέλ, με μια επίσκεψή του στα Δυτικά Βαλκάνια και ειδικά στα Σκόπια, επιβεβαίωσε την δέσμευση και την υποστήριξη της ΕΕ στην περιοχή, ιδίως αυτή την περίοδο όπου εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη χώρα είναι δοκιμασία της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη νέα γεωπολιτική δυναμική, δεν μιλάμε για επιτάχυνση της διαδικασίας μας, δεδομένου ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έχουν την απόφαση να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις από το Συμβούλιο της Ένωσης από τον Μάρτιο του 2020», δήλωσε ο Πρόεδρος Πενταρόφσκι, ζητώντας την ταχεία εφαρμογή των στρατηγικών αποφάσεων που σχετίζονται στην πολιτική της διεύρυνσης.

«Η Βόρεια Μακεδονία έχει αποδειχθεί αξιόπιστος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο περαιτέρω αποκλεισμός της για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, μαζί με την Αλβανία, είναι ασταθής», πρόσθεσε

Ακόμη, συζητώντας τη ρωσική στρατιωτική κατοχή της Ουκρανίας και τον αντίκτυπό της στην ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου στο σύνολό της, οι συνομιλητές επιβεβαίωσαν την ανάγκη για επείγουσα διακοπή της ρωσικής στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία, επιστροφή στο κράτος του διεθνούς δικαίου και σωστή ανάκαμψη το συντομότερο δυνατό.

Από πλευράς του ο Ύπατος Εκπρόσωπος χαιρέτισε την απόφαση των Σκοπίων να συμπεριληφθεί στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, με την οποία τα Σκόπια εντάσσονται στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ και στο πακέτο κυρώσεων της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου μέτρων από το 2014.

Τέλος στη συνάντηση των δύο αξιωματούχων συζητήθηκαν τα συμπεράσματα της προηγούμενης συνόδου των ηγετών της ΕΕ στις Βερσαλλίες, με έμφαση στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με τις χώρες της περιοχής, για την οποία τον κύριο λόγο έχουν τα κράτη μέλη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου