Αλβανία: Ενεργοποίηση του Επιτελ. Διοίκησης των Αμερικανικών Ενόπλ. Δυνάμεων

Αλβανία: Ενεργοποίηση του Επιτελ. Διοίκησης των Αμερικανικών Ενόπλ. Δυνάμεων

Ενεργοποιείται στην Αλβανία το Προηγμένο Επιτελείο της Διοίκησης των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στην Ευρώπη.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Niko Peleshi, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εκτίμηση αυτή στην Αλβανία, είπε ότι η σημασία και ο απόηχος της ίδρυσης αυτού του αρχηγείου, ξεπερνά τα σύνορα της χώρας , καθώς έχει ιδιαίτερη σημασία για το σύνολο της περιοχής.

«Εκτιμούμε και χαιρετίζουμε τις αμέτρητες προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξήσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες και τις δυνατότητες των χωρών της περιοχής μας και, ειδικότερα, τη συνεχή υποστήριξη και βοήθεια που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Αλβανίας . Η ανάπτυξη αυτού του Αρχηγείου στην Αλβανία είναι άλλη μια τρανή απόδειξη αυτών των προσπαθειών», τόνισε ο Peleshi.

«Η χώρα μας έχει καταστήσει σαφή τη θέση της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της. Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία ήταν και θα συνεχίσει να είναι ακλόνητη. Η στήριξη αυτή συνίσταται σε πολιτικές, διπλωματικές θέσεις, που κορυφώνεται με τις ενέργειες και τις θέσεις μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και υποστήριξη πρακτικού στρατιωτικού χαρακτήρα. Επιπλέον, όποιος πίστευε ότι θα μας διχάσει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, έκανε λάθος υπολογισμούς, καθώς η Συμμαχία μας, η ΕΕ και ολόκληρη η Δυτική Κοινότητα ενώθηκαν και είναι πιο ενωμένοι από ποτέ, στη στήριξη της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Αλβανός υπουργός.

Για την Πρέσβη των ΗΠΑ, Yuri Kim, η παρουσία αυτής της αμερικανικής βάσης δείχνει ότι οι δεσμοί μεταξύ Αλβανίας και ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από ποτέ.

«Πέρυσι φιλοξενήσαμε το «Defender '21» αποδεικνύοντας ότι η σχέση ασφαλείας μας ήταν έτοιμη για το επόμενο επίπεδο. Και εδώ είμαστε. Με την έναρξη της ειδικής ομάδας για τα Βαλκάνια για πρώτη φορά στην ιστορία, η Αλβανία, ίσως προς έκπληξη όλων, θα αποτελέσει τη βάση μιας μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ», δήλωσε η Kim.

Αυτό το αρχηγείο θα παρέχει υψηλή τεχνογνωσία και θα διασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα με τις Αλβανικές Ειδικές Δυνάμεις, αλλά και με εκείνες της ευρύτερης περιοχής.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου