Soreca: Παράταση των οργάνων ελέγχου στην Αλβανία

Soreca: Παράταση των οργάνων ελέγχου στην Αλβανία

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα, Luigi Soreca δήλωσε σήμερα ότι, «η ψηφοφορία για την παράταση της περιόδου ελέγχου, της συνταγματικής αλλαγής, είναι ψήφος για το μέλλον της Αλβανίας στην ΕΕ".

Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ από την Κορυτσά, ο Soreca μίλησε για παράταση της εντολής των θεσμών ελέγχου.

Επίσης δήλωσε ότι η ΕΕ ήταν πολύ σαφής ως προς αυτό.

«Από τον περασμένο Νοέμβριο έχουμε πει ότι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη και του ελέγχου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα. Αυτό επιβεβαίωσε και η Επιτροπή της Βενετίας τον Δεκέμβριο, όταν δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα για την παράταση της περιόδου ελέγχου για μια ακόμη διετία. Είναι σημαντικό να διασφαλιστούν τα ίδια πρότυπα της διαδικασίας ελέγχου για όλους τους δικαστές. Επομένως, η ψήφος για την παράταση της περιόδου ελέγχου, της συνταγματικής αλλαγής, είναι ψήφος για το μέλλον της Αλβανίας στην ΕΕ».

Ερωτηθείς για την ποινή από του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Saimir Tahiri, ο Soreca είπε ότι «δεν συνηθίζω να σχολιάζω τις τρέχουσες διαδικασίες ή για συγκεκριμένα θέματα. Ωστόσο, αν δούμε κάποιες από τις πρόσφατες αποφάσεις των δικαστηρίων και της εισαγγελίας, τότε βλέπουμε μεγαλύτερη, ισχυρότερη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Και μάλιστα αυτά είναι καλά νέα για την εδραίωση του δικαστικού συστήματος.

Αναφορικά με το έργο της SPAK, ο Soreca τόνισε ότι, «βλέπουμε καλά μηνύματα από τη δουλειά τόσο των δικαστών όσο και των εισαγγελέων. Είναι αρκετό; Όχι, περιμένουμε ακόμη περισσότερα από όλους εκείνους τους θεσμούς που εμπλέκονται στο δικαστικό σύστημα».

Ερωτηθείς για την πολιτική δραστηριότητα του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, αν και χαρακτηρίστηκε «non grata» από τις ΗΠΑ, ο Soreca είπε: «Ας μην σχολιάσω τις εσωτερικές εξελίξεις του κόμματος. Ακολουθήσαμε και συνεχίζουμε να ακολουθούμε την αρχή της μη παρέμβασης. Θα γίνουν εκλογές, όπως ξέρουμε στο μέλλον.

Συνεχίζουμε το έργο μας συνομιλώντας με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για όλα τα θέματα που αφορούν το μέλλον της χώρας και ειδικότερα την παράταση των οργάνων ελέγχου».

Ο Ευρωπαίος Πρέσβης έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά από τη συνάντηση στο Πανεπιστήμιο της Κορυτσάς, μαζί με την υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Frida Krifca.

«Κάλεσα την Υπουργό Γεωργίας να είναι μέρος αυτής της συνάντησης και είναι χαρά και για τους δύο που βρισκόμαστε εδώ σήμερα και που είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη γεωργία και το μέλλον της γεωργίας στη χώρα. Το 40% των Αλβανών πολιτών ζει σε αγροτικές περιοχές, ενώ το 50% του εργατικού δυναμικού εργάζεται στη γεωργία. Επομένως, η γεωργία έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα. Ως εκ τούτου, για τη σημασία της γεωργίας και του προγράμματος IPARD της ΕΕ, το οποίο διαθέτει πόρους για τη γεωργία, είδαμε ότι τα τελευταία χρόνια, από τότε που ξεκίνησε, υπήρξε μια πραγματική ιστορία επιτυχίας.

Ως εκ τούτου, την περασμένη εβδομάδα ήταν χαρά να μιλήσω με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Γεωργίας για ένα άλλο μέρος αυτού του προγράμματος IPARD που έχει να κάνει με τον αγροτικό τουρισμό. Η γεωργία είναι πραγματικά πολύ σημαντική», κατέληξε ο Soreca.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου