Κοινή επιχείρηση εξάρθρωσης διακινητών μεταναστών Αλβανίας - Ελλάδας - Ιταλίας

Κοινή επιχείρηση εξάρθρωσης διακινητών μεταναστών Αλβανίας - Ελλάδας - Ιταλίας

Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος της Αλβανίας (SPAK) εξέδωσε 25 εντάλματα σύλληψης για άτομα που εμπλέκονται στη διακίνηση μεταναστών από της χώρες της Μέσης Ανατολής. Δεκαοκτώ από τους συλληφθέντες είναι Αλβανοί και εφτά ξένοι υπήκοοι (Παλαιστίνιοι, Ιρακινοί, Ιρανοί, Αιγύπτιοι και Τούρκοι).

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Οι δικαστικές αρχές και οι αρχές επιβολής του νόμου της Αλβανίας, Ελλάδας και Ιταλίας, στο πλαίσιο Κοινής Ομάδας Ερευνών που συστάθηκε μεταξύ της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, Αλβανία του Τομέα κατά της Μαφίας της Εισαγγελίας του Λέτσε στην Ιταλία και της Γενικής Εισαγγελίας Αθηνών, με το συντονισμό της EUROJUST και τη συνδρομή της EUROPOL, πραγματοποίησαν σήμερα κοινή επιχείρηση για την εκτέλεση 47 μέτρων προσωπικής ασφάλειας που έχουν εγκριθεί σε σχέση με τις έρευνες που διεξάγονται στο πλαίσιο αυτής της Κοινής Ερευνητικής Ομάδας. Η επιχείρηση διεξήχθη ταυτόχρονα στα τρία κράτη μέλη της εν λόγω ομάδας και σε πολλά άλλα κράτη.

Κατά τις έρευνες που διενήργησε η Κοινή Ομάδα Έρευνας τεκμηριώθηκε ότι τα μέλη 4 (τεσσάρων) εγκληματικών ομάδων άσκησαν σε μεταξύ τους συνεργασία, την εγκληματική δραστηριότητα (2 ομάδες στην Ιταλία, 1 ομάδα στην Αλβανία και 1 ομάδα στην Τουρκία) λαθρεμπορίας διαφόρων προσώπων από τη Μέση Ανατολή, με προορισμό τη νότια Ιταλία και στη συνέχεια άλλες χώρες της Ε.Ε.

Τα μέλη αυτών των εγκληματικών ομάδων, αφού εξασφάλισαν διάφορα άτομα κυρίως στο Ιράκ, τη Συρία, την Αίγυπτο και σε άλλες χώρες, έναντι χρηματική αμοιβής από 5.000 έως 10.000 ευρώ, τα διακίνησαν λαθραία από ξηρά και θάλασσα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να περάσουν με ασφάλεια σε χώρες της ΕΕ, που ήταν και ο τελικός τους προορισμός. Η κοινή έρευνα εξάρθρωσε 30 περιπτώσεις λαθρεμπορίας 1.120 μεταναστών.

Από τις έρευνες που διεξάγει στην Αλβανία η SPAK σε στενή συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Κρατικής Αστυνομίας και άλλες διωκτικές αρχές, τεκμηριώνονται 7 (επτά) περιστατικά λαθρεμπορίας προσώπων από τη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιήθηκαν σε Τίρανα, Κορυτσά, Αργυρόκαστρο, Ελμπασάν, Φιέρι, Αυλώνα και Αγ. Σαράντα.

Επίσης συνελήφθησαν και τα άτομα που εισήχθησαν λαθραία για να περάσουν παράνομα τα κρατικά σύνορα και ταυτόχρονα τεκμηριώθηκε η εγκληματική δράση αυτής της οργανωμένης ομάδας.

Επίσης βρέθηκαν και όχημα που χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά τους, όπως βάρκες, ιστιοφόρα οχήματα, καθώς και διάφορα είδη, που χρησιμοποιούνταν για λαθρεμπόριο προσώπων από ξηρά και θάλασσα.

Μετά από αίτημα της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, με την απόφαση επιβολής των μέτρων ασφαλείας που εξέδωσε ο Δικαστής του Ειδικού Πρωτοδικείου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, διατάχθηκε η σύλληψη 25 ατόμων, εκ των οποίων οι 18 είναι Αλβανοί υπήκοοι και οι 7 αλλοδαποί (Παλαιστίνιοι, Ιρακινοί, Ιρανοί, Αιγύπτιοι και Τούρκοι).

Οι έρευνες που διεξήχθησαν από αυτήν την κοινή ομάδα έρευνας (ΚΟΕ) επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά το γεγονός ότι μόνο η στενή συνεργασία μεταξύ των δικαστικών αρχών και εκείνων της επιβολής του νόμου, διαφορετικών κρατών μπορεί να εγγυηθεί επιτυχία και αποτελεσματικότητα την καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουμε επίσης τη συμβολή και τη βοήθεια που παρέχεται στις έρευνες που διεξάγει αυτή η Κοινή Ομάδα Έρευνας από τις υπηρεσίες του Γραφείου Εμπειρογνωμόνων Ασφαλείας Τιράνων της Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλικής Αστυνομίας, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Έργου «Αντιμετώπιση του Σοβαρού Εγκλήματος στα Δυτικά Βαλκάνια - CSCWB IPA 2019».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου