20 τόνοι κοκαΐνης το μήνα μεταξύ Κολομβίας και Αλβανίας

05/11/21, 12:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Μετά τη σύλληψη ενός από τους μεγαλύτερους βαρόνους ναρκωτικών της Κολομβίας, οι τοπικές αρχές λένε ότι είναι αποφασισμένες να καταστρέψουν το εγκληματικό καρτέλ Clan del Golfo.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής της αστυνομίας της Κολομβίας Χόρχε Λουίς Βάργκας είπε ότι αυτό το καρτέλεκτείνεται σε περισσότερες από 28 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Αλβανίας. Ο επικεφαλής αυτού του δικτύου, Ντάιρο Αντόνιο Ουσούγκα συνελήφθη τον περασμένο μήνα και θεωρούνταν ένα από τα πιο καταζητούμενα άτομα στην χώρα.

Το Reuters αναφέρει ότι η οργάνωση που ηγείται έχει συμμαχίες με 5 διεθνή καρτέλ και ομάδες μαφίας που από κοινού πραγματοποιούν τη διακίνηση 20 τόνων κοκαΐνης το μήνα.

«Με 5 ομάδες μαφίας και με διεθνή καρτέλ είναι αυτοί με τους οποίους διακινεί τα ναρκωτικά ο Clani del Golfo. Η Jalisco Nueva Generation και η Sinaloa στο Μεξικό, η μαφία των Καλαβρέζων και της Σικελίας στην Ιταλία και τα βαλκανικά δίκτυα», είπε ο Βάργκας.

Αναφέρει επίσης ότι οι αρχές έχουν εντοπίσει 28 χώρες όπου μεταφέρθηκε κοκαΐνη από αυτό το καρτέλ, μεταξύ των οποίων η Αλβανία και η Ιταλία.

Ακόμη ο Ντάιρο Αντόνιο Ουσούγκα κατάφερε να πραγματοποιήσει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω ξένων επιχειρηματιών από τον Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.

Σύνδεση με τον Αλβανό διακινητή ναρκωτικών Agim Çerma

Η εγκληματική ομάδα «Clan de Golfo» σχετίζεται και με τον Αλβανό «άρχοντα» των ναρκωτικών στην Κολομβία που συνελήφθη φέτος τον Ιούλιο, Agim Çerma. Ο τελευταίος συνελήφθη και κατασχέθηκε επίσης ποσότητα κοκαΐνης αξίας 17 εκατ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος Αλβανός διηύθυνε ένα δομημένο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών το οποίο διένειμε σε ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στη Βουλγαρία.

Ο Αλβανός αρχηγός της ομάδας, γνωστός και ως «Τζίμι», έζησε στη Μπαρανκίγια για αρκετά χρόνια και τα τοπικά ΜΜΕ γράφουν πως ήταν ο απεσταλμένος του Βαλκανικού Καρτέλ και ο βασικός επενδυτής της οργάνωσης.

Ο Agim Çerma συνελήφθη στην Κολομβία επειδή ηγήθηκε της ομάδας που έστελνε κοκαΐνη στις ΗΠΑ αεροπορικώς.

Η αποστολή του ήταν να παίρνει κοκαΐνη και να την στέλνει κυρίως στην Σόφια της Βουλγαρίας. Είχε επίσης υπό τις διαταγές του έναν Κολομβιανό με το παρατσούκλι «Cardona», ο οποίος εργαζόταν ως επόπτης ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στο Κάλι. Η εγκληματική επιρροή της οργάνωσης ήταν συγκεντρωμένη στα διαμερίσματα Cauca, Valle del Cauca και Atlántico, όπου αναχωρούσαν πτήσεις τσάρτερ.

Ο Agim Çerma συνελήφθη στην πόλη Monteria. «Η σύλληψη για σκοπούς έκδοσης πέντε μελών μιας διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης αφιερωμένης στη διακίνηση ναρκωτικών, ιδίως υδροχλωρικής κοκαΐνης.

Επικεφαλής αυτής της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο ίδιος ο οποίος καταζητούνταν από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για το αδίκημα της διακίνησης ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς έχει ποινικό μητρώο για φόνο στην Αλβανία. «Επίσης στην Ολλανδία, όπου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών», δήλωσε ο υποστράτηγος Χέρμαν Αλεχάντρο Μπουσταμάντε, διευθυντής κατά των ναρκωτικών στην κολομβιανή αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια των επιδρομών, η αστυνομία κατέσχεσε 1.500 εκατομμύρια πέσος και 332 κιλά κοκαΐνης αξίας περίπου 17 εκατομμυρίων ευρώ. 

Οι κολομβιανές αρχές κατάσχεσαν 2 τόνους κοκαΐνης με προορισμό και την Αλβανία - himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: