20 τόνοι κοκαΐνης το μήνα μεταξύ Κολομβίας και Αλβανίας

20 τόνοι κοκαΐνης το μήνα μεταξύ Κολομβίας και Αλβανίας

Μετά τη σύλληψη ενός από τους μεγαλύτερους βαρόνους ναρκωτικών της Κολομβίας, οι τοπικές αρχές λένε ότι είναι αποφασισμένες να καταστρέψουν το εγκληματικό καρτέλ Clan del Golfo.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής της αστυνομίας της Κολομβίας Χόρχε Λουίς Βάργκας είπε ότι αυτό το καρτέλεκτείνεται σε περισσότερες από 28 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Αλβανίας. Ο επικεφαλής αυτού του δικτύου, Ντάιρο Αντόνιο Ουσούγκα συνελήφθη τον περασμένο μήνα και θεωρούνταν ένα από τα πιο καταζητούμενα άτομα στην χώρα.

Το Reuters αναφέρει ότι η οργάνωση που ηγείται έχει συμμαχίες με 5 διεθνή καρτέλ και ομάδες μαφίας που από κοινού πραγματοποιούν τη διακίνηση 20 τόνων κοκαΐνης το μήνα.

«Με 5 ομάδες μαφίας και με διεθνή καρτέλ είναι αυτοί με τους οποίους διακινεί τα ναρκωτικά ο Clani del Golfo. Η Jalisco Nueva Generation και η Sinaloa στο Μεξικό, η μαφία των Καλαβρέζων και της Σικελίας στην Ιταλία και τα βαλκανικά δίκτυα», είπε ο Βάργκας.

Αναφέρει επίσης ότι οι αρχές έχουν εντοπίσει 28 χώρες όπου μεταφέρθηκε κοκαΐνη από αυτό το καρτέλ, μεταξύ των οποίων η Αλβανία και η Ιταλία.

Ακόμη ο Ντάιρο Αντόνιο Ουσούγκα κατάφερε να πραγματοποιήσει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω ξένων επιχειρηματιών από τον Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.

Σύνδεση με τον Αλβανό διακινητή ναρκωτικών Agim Çerma

Η εγκληματική ομάδα «Clan de Golfo» σχετίζεται και με τον Αλβανό «άρχοντα» των ναρκωτικών στην Κολομβία που συνελήφθη φέτος τον Ιούλιο, Agim Çerma. Ο τελευταίος συνελήφθη και κατασχέθηκε επίσης ποσότητα κοκαΐνης αξίας 17 εκατ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος Αλβανός διηύθυνε ένα δομημένο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών το οποίο διένειμε σε ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στη Βουλγαρία.

Ο Αλβανός αρχηγός της ομάδας, γνωστός και ως «Τζίμι», έζησε στη Μπαρανκίγια για αρκετά χρόνια και τα τοπικά ΜΜΕ γράφουν πως ήταν ο απεσταλμένος του Βαλκανικού Καρτέλ και ο βασικός επενδυτής της οργάνωσης.

Ο Agim Çerma συνελήφθη στην Κολομβία επειδή ηγήθηκε της ομάδας που έστελνε κοκαΐνη στις ΗΠΑ αεροπορικώς.

Η αποστολή του ήταν να παίρνει κοκαΐνη και να την στέλνει κυρίως στην Σόφια της Βουλγαρίας. Είχε επίσης υπό τις διαταγές του έναν Κολομβιανό με το παρατσούκλι «Cardona», ο οποίος εργαζόταν ως επόπτης ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στο Κάλι. Η εγκληματική επιρροή της οργάνωσης ήταν συγκεντρωμένη στα διαμερίσματα Cauca, Valle del Cauca και Atlántico, όπου αναχωρούσαν πτήσεις τσάρτερ.

Ο Agim Çerma συνελήφθη στην πόλη Monteria. «Η σύλληψη για σκοπούς έκδοσης πέντε μελών μιας διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης αφιερωμένης στη διακίνηση ναρκωτικών, ιδίως υδροχλωρικής κοκαΐνης.

Επικεφαλής αυτής της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο ίδιος ο οποίος καταζητούνταν από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για το αδίκημα της διακίνησης ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς έχει ποινικό μητρώο για φόνο στην Αλβανία. «Επίσης στην Ολλανδία, όπου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών», δήλωσε ο υποστράτηγος Χέρμαν Αλεχάντρο Μπουσταμάντε, διευθυντής κατά των ναρκωτικών στην κολομβιανή αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια των επιδρομών, η αστυνομία κατέσχεσε 1.500 εκατομμύρια πέσος και 332 κιλά κοκαΐνης αξίας περίπου 17 εκατομμυρίων ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου